Vandaag las ik een interessant artikel. De helft van vakantiegangers heeft tijdens vakantie contact met zijn werk. Wetenschappelijk onderbouwd of niet. Ik vind het een opmerkelijk resultaat. Wat drijft mensen om tijdens hun vakantie via de mail of telefonisch contact te houden met zijn werk? En, word je daar nou echt blij van?
Loopt alles wel op rolletjes?
Want laten we eerlijk zijn. Contact met je werk heb je alleen maar om te checken of alles goed verloopt. Of je geen dingen bent vergeten. Of collega's hun werk goed doen. Om te controleren of klanten correct worden geholpen. En om te voorkomen dat je geen opdrachten misloopt. Kortom: je hebt contact met je werk omdat je het gevoel hebt dat dingen anders mislopen of dat je de controle kwijtraakt. Pas als alles op je werk soepel verloopt kun je met een gerust hart van je vakantie genieten. Dat denk je tenminste.
Afdwalen naar je werk
Dus wat gebeurt er? Ergens op een heerlijk strand gaan je gedachten terug naar Nederland. In je hoofd ben je de volgende e-mail aan het opstellen of het volgende telefoontje aan het plegen. Echt genieten van dat heerlijke strand doe je niet. Misschien tussen de e-mails en telefoontjes door. Maar die dwingende gedachten om datgene van je werk af te handelen wat je denkt te moeten afhandelen blijven prioriteit.
Blij of niet blij?
Word je er dus blij van om contact te houden met je werk? Ik denk van niet. In feite ben je met je hoofd in twee werelden. Op vakantie en op je werk. En dat geeft uiteindelijk een onrustig gevoel. Misschien geeft het je even het gevoel dat je belangrijk en onmisbaar bent. En wordt je ego gestreeld omdat je, op dat verre vakantieoord, toch nog iets hebt kunnen oplossen.
Meer werk
Daarnaast ontneem je collega's en medewerkers de kans om dingen zelf op te lossen. Door bereikbaar te blijven kunnen je collega's bij elk wissewasje denken: ik stuur wel een mailtje of bel even. De kans dat je daardoor nog meer werk krijgt is groot. En daar zit je op je vakantiebestemming vast niet op te wachten.
Wat is de wifi-code?
Met je werk bezig willen en misschien wel moeten zijn, heeft een verslavingsaspect is zich. Het voelt als een drang die je niet kunt onderdrukken. Je mobiel of laptop lonkt naar je. Hij wil je laten zien dat je nieuwe mails of berichten hebt. En je voelt misschien wel opluchting omdat er een beroep op je wordt gedaan. Je mobiel heeft je helemaal in z'ngrip. Een van de eerste vragen die je in het hotel stelt is: wat is de wifi-code? (want waarschijnlijk heb je een hotel gekozen met wifi). Alsof wifi levensbehoefte 1 is. De vraag is natuurlijk: wil je dat?
Tips om los te komen van je werk
Als je echt 100% in de vakantiestemming wilt komen en je wilt je werk laten voor wat het is heb ik de volgende tips:
1. Rond ruim voordat je op vakantie gaat al je werk af. Plan dit desnoods weken van tevoren in. Net zoals je je vakantie plant, zo kun je ook inplannen dat je je werk ruim van tevoren hebt afgehandeld. Zo kun je met een gerust hart op vakantie gaan.
2. Zeg tegen mensen dat je niet bereikbaar bent. Vakantie is ook echt vakantie. Desnoods zeg je dat er geen wifi is of dat je midden in de jungle bent. Duidelijkheid schept grenzen. Mensen weten dat je niet reageert op mails of voicemailberichten.
3. Nog beter: laat je mobiel thuis of in de kluis. Je bent echt wel te missen die paar weken dat je op vakantie bent. Juist als je manager of directeur bent. Want een goede manager of directeur kan prima delegeren en zorgt ervoor dat zijn medewerkers de toko alleen kunnen runnen.
4. Moet je om wat voor reden dan ook toch bereikbaar zijn? Bijvoorbeeld vanwege je kinderen of andere privéomstandigheden? Check dan op een vast moment per dag je berichten. Dat geeft je tijdens je vakantie meer rust en ontspanning.
5. Bedenk: 100% op vakantie gaan, ook met je gedachten, betekent 100% opladen. Als je terug bent op je werk ben je waarschijnlijk veel productiever en heb je veel meer energie.
Mentaal fitte en gezonde mensen voelen tijdens hun vakantie niet continu de neiging om contact te houden met hun werk. Op hun werk zijn ze op hun werk, op vakantie zijn ze ook echt op vakantie.
Als psycholoog en trainer houd ik me dagelijks bezig met mentale gezondheid. Ik geef presentaties, workshops en trainingen over onderwerpen die gerelateerd zijn aan mentale gezondheid. Wil je weten of ik iets voor jouw organisatie of jouw medewerkers kan betekenen? Stuur gerust een e-mail.