De pers, wat nu!

07 Jan 2009
7

Vandaag had ik mijn allereerste èchte werkdag als interim communicatiemedewerker bij Woonwaard. Gisteren tijdens de introductiedag werd ik al overspoeld met nieuwe informatie, maar vandaag werd ik gelijk voor de leeuwen gegooid.

Waar moet ik beginnen? Dat was mijn grootste dilemma. Werk genoeg, maar juist dat maakt zo'n eerste werkdag best lastig. Een 06-nummer van mijn directe collega was mijn waardevolste bezit. Want, wat doe je als de Alkmaarse Courant een vraag stelt waar je geen raad mee weet? Hoe ga je te werk als RTV Noord-Holland belt voor een officiële reactie van de wooncorporatie? En, wat als je met spoed een mail moet sturen naar alle medewerkers, maar je mailprogramma accepteert je niet als officiële gebruiker?

Dus hield ik me aan mijn eigen regels:

  • blijf rustig. Aan een gestresste interimmer heeft niemand wat;
  • vraag hulp. Je kunt beter in de eerste week vragen stellen dan na maanden toegeven dat je iets niet snapt;
  • accepteer dat je in een dag, week en zelfs een maand niet alles kunt weten van een organisatie. Helaas, ik ben ook maar mens en dus begrensd in mijn mogelijkheden.

Eén ding is voor mij zeker: werken op een afdeling communicatie is heel anders dan werken als tekstschrijver. Als tekstschrijver heb je veel meer overzicht op je werkzaamheden. Als communicatiemedewerker kun je tussendoor klussen krijgen die voorrang hebben. Vragen van de pers, vragen van een klant, uitzoek- of nakijkwerk voor een medewerker... Kortom, het werk van een gemiddelde communicatiemedewerker lijkt veelzijdiger dan het werk van een gemiddelde tekstschrijver. Andere meningen hoor ik natuurlijk graag.


Arjan Jonker  •  09-01-2009, 08:23

Ha Louise,

veelzijdiger? Misschien. Alhoewel de ene tekst de andere niet is, het ene interview een heel ander onderwerp heeft dan het andere. Doelgroep, tekstsoort, tekstdoel, medium......elke keer weer anders. Dat is toch ook veelzijdigheid?

Daarnaast...tekstschrijven is en blijft toch een specialisme, en tekstschrijvers vechten ook voor die erkenning. Het is niet iets wat een administratief medewerker 'erbij' kan doen. Zelfs communicatiemedewerkers zijn niet automatisch goede tekstschrijvers. Behalve jij, natuurlijk! ;-)

Maar op zich heb jij natuurlijk ook zeker gelijk. Wat jij nu doet, is veelzijdiger dan wanneer je alleen teksten schrijft. Ik vind alleen dat tekstschrijven op zich al veelzijdig is.

Reiziger  •  09-01-2009, 17:44

Och, als je tips wilt hebben hoe je dat journaille van je lijf kunt houden... :-))

Louise Hildebrand  •  12-01-2009, 16:46

@Arjan. Je hebt zeker gelijk. Tekstschrijven is en blijft een apart en veelzijdig vak. Er komt veel meer bij kijken dan mensen denken en verwachten. En ja, ik denk dat niet iedere communicatiemedewerker sterk is in het schrijven van teksten. Andersom geldt dat denk ik ook: niet iedere tekstschrijver is geschikt als communicatiemedewerker.
@reiziger. Tips zijn natuurlijk altijd welkom :-).

Arjan Jonker  •  12-01-2009, 16:51

Hmmm, ja, daar heb je ook weer gelijk in, zo had ik het nog niet bekeken. Conclusie is dus: jij kan beide, dus kun je doen waar je het gelukkigst van wordt. Wat een luxe! ;-)

Louise Hildebrand  •  12-01-2009, 20:19

Een luxe, dat klinkt best goed. Soms heb ik namelijk het idee dat ik me in een spagaat bevind (of voor zover dat kan: in een drie- of vierdubbele spagaat met alle activiteiten die ik tegenwoordig doe). Overigens maak ik me hierbij geen illusies: ik doe mijn best om goed te zijn in alles wat ik doe, maar ik besef ook dat ik altijd bij kan leren. Als mens kun je namelijk altijd groeien in de dingen die je doet.

Arjan Jonker  •  13-01-2009, 08:07

Absoluut. Ik reserveer 2 uur per week voor zelfstudie. Ik merk dat de kennis en vaardigheden die ik bezit, vooral onbewust gebruik. Die zitten ingebakken. Daarom is het goed om soms die kennis weer even bewust op te halen. En daarbij zijn er altijd dingen die je nog niet weet en bij kunt leren.

Arjan Jonker  •  13-01-2009, 08:07

Absoluut. Ik reserveer 2 uur per week voor zelfstudie. Ik merk dat de kennis en vaardigheden die ik bezit, vooral onbewust gebruik. Die zitten ingebakken. Daarom is het goed om soms die kennis weer even bewust op te halen. En daarbij zijn er altijd dingen die je nog niet weet en bij kunt leren.

Reageer op dit artikel