De ware liefde, voor nu dan...

14 Apr 2011
2

De ware liefde. Of, jouw grote liefde. Is dat er een? Zijn dat er meerdere? Kun je dat überhaupt weten? Of 'voelen'?

Of je nou single bent, samenwoont, getrouwd bent of inmiddels gescheiden, liefde is een onderwerp waar graag over gesproken wordt. Ook ik ben liefhebber van gesprekken over liefde en aantrekkingskracht. Sterker nog: ik studeerde af op dit onderwerp tijdens mijn studie psychologie. Ik onderzocht wat belangrijker was: de genen of de opvoeding wanneer mannen en vrouwen de andere sekse beoordelen als mogelijke partner. Daarnaast bekeek ik waar ze naar keken en wat verschillen waren. Ik weet niet meer de exacte resultaten, maar de conclusie was duidelijk: vrouwen werden meer beoordeeld op tekenen van vruchtbaarheid, mannen op de mate van 'dominantie'. De vrouw moet kunnen baren, de man moet voor veiligheid van het gezin en voedsel zorgen.

Als je (heteroseksuele) relaties zo gaat zien, dan komt er weinig romantiek bij kijken. Mannen kijken naar jeugdigheid en de waist-hip ratio, de verhouding tussen je taille en je heupen (tussen de 0.7 en 0.8 als ik me goed weet te herinneren), tekenen dat de vrouw geschikt is om kinderen te krijgen. Vrouwen kijken naar brede schouders, brede kaaklijnen, baan, ambities etc. Tekenen dat de man voor de vrouw kan zorgen.

Ik voel de weerstand al onder mijn lezers. Zijn relaties dan zo banaal? En wat als je geen kinderwens hebt? En hoe zit het dan in de huidige westerse maatschappij waar veel moeders buitenshuis werken en een man niet meer 'nodig' hebben?

Inmiddels weet ik dat je niet kunt voorspellen op wie je verliefd wordt. Maar je wordt niet zomaar verliefd. Er moet een spontane klik zijn, vertrouwen, intimiteit, gedeelde passies, diepgang. Tenminste, voor mij. Ik denk niet dat er een ware is. Er zijn meerdere mensen met je best een gelukkig leven kunt leiden. Dat blijkt ook wel uit de praktijk, want hoeveel mensen ken jij die alleen een liefdesrelatie hebben of hebben gehad?


Haar van Wordpress  •  17-06-2011, 11:16

Endogene en exogene verliefdheid, ook zo'n boeiend onderwerp. Werd jij verliefd of overkwam het dat iemand verliefd werd op jou en reageerde jij daarop met je wezen.

Louise Hildebrand  •  17-06-2011, 19:35

Bij mij was het laatste het geval. Kennelijk was hij de man die op dat moment mijn grote liefde was en van wie ik bepaalde dingen moest leren. Nuchterheid, vertrouwen in mezelf, vertrouwen in liefde en positiviteit. Voor nu heb ik andere wensen voor een partner en kennelijk andere dingen te leren. Kom ik die persoon niet tegen, dan is dat ook goed. Ik vind liefde prachtig. En vooral de verschillende vormen van liefde. Ik ben benieuwd wat het leven nog in petto heeft!

Reageer op dit artikel