Leiderschap en egocentrisme: is er nog hoop?

17 Apr 2007
0

Wat doe je met een collega die zich voornamelijk egocentrisch gedraagt? Iemand die altijd een 'ja maar'-antwoord heeft, probleemloos de slachtofferrol op zich neemt en onwetenden met een staaltje acteerkunst voor de gek houdt.

'Berusten', kreeg ik als antwoord. Maar als je zo iemand als collega hebt is dat verdomd lastig. Juist als diegene niet functioneert. En daarnaast ook nog eens het management in zijn of haar broekzak heeft. Wat dan? Kwaad worden? Confronteren? Zoals ik gisteren al vertelde heeft dat geen zin. Dan kun je net zo goed tegen een muur praten. Negeren dan maar? Tja. Als je intensief met zo iemand moet samenwerken, is dat ook geen optie.

Om de situatie niet te laten escaleren moet er ingegrepen worden. De aangewezen persoon hiervoor is de manager. De ogen sluiten voor ondermaatse prestaties vanwege de charmante vertoning van de niet-presterende werknemer is uit den boze. Daar maak je je als manager bij de overige werknemers niet populair mee. En komt de motivatie van deze werknemers ook niet ten goede.

Voor de manager ligt de taak om het ongewenste gedrag te veranderen. En ja, bij de egocentrische eenling is dat lastig. Allereerst moet je je bewapenen tegen manipulatiegedrag. Van woede-uitbarstingen tot dramatische huilbuien. Een egocentrisch persoon verdient op bepaalde momenten echt een Oscar. Vervolgens is het belangrijk om het ego niet aan te tasten. Laat de persoon vooral in zijn of haar waarde. Benader het bijvoorbeeld als volgt: 'Voor het bedrijf zou het goed zijn als je...'

Zo tast je het ego niet aan en is de kans het grootst dat het gedrag van de egocentrische eenling in positieve zin verandert.

Overigens kan een egocentrische eenling in bepaalde werksituaties juist buitengewoon goed functioneren. Denk bijvoorbeeld aan functies in de verkoop!


Reageer op dit artikel