Financieel rijk maar niet gelukkig: wat is er aan de hand?

18 Jul 2024
0

'Money is numbers and numbers never end. If it takes money to be happy, your search for happiness will never end.' - Bob Marley

Ik heb veel mensen in de spreekkamer gehad die volgens de maatschappij welvarend zijn en alles hebben. Ze zijn gezond, hebben misschien een gezin, een mooi huis, een leuke baan, veel geld of een succesvol bedrijf. Toch zijn ze niet gelukkig. Hoe kan dat? Omdat deze mensen niet mentaal fit zijn. Ze zijn onzeker of accepteren zichzelf niet. Ze doen dingen die niet bij ze passen. Ze hebben niet geleerd om de dingen te waarderen die ze hebben. Ze hebben last van negatieve gedachten. Ze zijn werkverslaafd. Of ze hebben in de illusie geloofd dat het standaard en perfecte plaatje van 'huisje, boompje, beestje' de garantie is voor een gelukkig gevoel. Maar dat is niet waar.

Pascal:

'Het is leuk hoor, om wekelijks te dineren in een 5-sterrenrestaurant en honderden euro's uit te geven. Maar op een gegeven moment is daar ook de lol vanaf. Vaak bleef ik met een leeg en onvoldaan gevoel achter.'

Het is ook logisch dat mensen denken dat geld gelukkig maakt. Onze hele maatschappij werkt hieraan mee. We moeten hoge cijfers halen zodat we een goede studie kunnen volgen. Hoe beter je studie, hoe meer geld je kunt verdienen. We streven naar een goedbetaalde baan. We juichen mensen toe die succesvol zijn en minimaal 100k per jaar verdienen. Advertenties verleiden ons om de nieuwste spullen te kopen. We laten op social media zien hoe goed het met ons gaat. Maar het kan ook misleidend zijn. Een mooi plaatje van buiten zegt niks over de binnenwereld van iemand.

Desiree:

'Niemand heeft in de gaten hoe ik me voel. Voor buitenstaanders heb ik een perfect leven. Ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar toch ben ik niet gelukkig.'

Ja, geld maakt het leven zeker gemakkelijker. Je kunt kopen wat je wilt, je kunt een omgeving creëren die je prettig vindt en je hoeft in principe niet meer zo hard te werken. Tegelijkertijd brengt het hebben van veel geld ook extra problemen met zich mee. Hoe kun je dit geld het beste investeren? Hoe zorg je ervoor dat er niet te veel geld naar de belasting gaat? Hoe voorkom je dat je uitgavenpatroon niet meebeweegt met wat je verdient, zodat je onder de streep net zoveel (of zo weinig) overhoudt?

Naast deze praktische zaken zijn er ook emotionele problemen waar geld geen 100% oplossing voor is. Geld lost eenzaamheid niet op. Het lost relatieproblemen niet op of problemen met de opvoeding van je kinderen. Of het gebrek aan zingeving. Veel geld garandeert je niet dat je minder kopzorgen hebt. Sterker nog: je kunt meer stress en angsten krijgen omdat je bang bent om al je geld te verliezen, of je kunt angstig zijn dat mensen alleen maar met je omgaan vanwege je geld. Je gaat je misschien opwaarts vergelijken met mensen die meer geld hebben dan jij, waardoor jij, ondanks jouw goed gevulde bankrekening, toch niet gelukkig bent.

Of je kunt je gaan voelen zoals René, die als bijna miljonair, toch onzeker was.

'Toen het uitging met mijn vriendin kreeg ik meteen WhatsAppjes van 3 verschillende vrouwen. Ik weet niet of deze vrouwen MIJ leuk vinden of mijn geld.'

Het vervelende is: je weet pas dat dit klopt zodra je in deze 'succesvolle' situatie zit. Anders kun je nog geloven dat een betere baan, meer geld of een mooier uiterlijk jou meer geluk gaat brengen. Het is een prachtige nirvana. Als je 'uitgedroomd' bent, dan word je wakker en zoek je naar de volgende stap die je kunt nemen om eindelijk dat gelukkige gevoel te bemachtigen. Maar geluk zit niet in geld. Het zit in jou.

Geld is zeker prettig en fijn. Feit is ook dat armoede ongelukkig maakt. Piekeren over te weinig geld en je rekeningen niet kunnen betalen, dat wens ik niemand toe. Het hebben van geld maakt het leven zeker een stuk gemakkelijker. Tegelijkertijd is geluk niet voor 100% te koop. Na een bepaald jaarinkomen, waarbij dit inkomen afhankelijk is van het land waar je woont, stijgt je gevoel van geluk niet meer.

Rijkdom gaat verder dan je banksaldo. Rijkdom, of het gevoel rijk te zijn, dat zit voornamelijk in je hoofd. Een rijkgevulde koelkast, een dak boven je hoofd, de vele producten in de supermarkt, de prachtige natuur die je buiten ziet, fijne mensen om je heen, een handvol goede vrienden, je gezin, collega's.

Hiervan bewust worden, en dit trainen, zorgt ervoor dat je het concept van rijkdom breder trekt. Geld is slechts onderdeel van rijkdom. Je kunt net zo fijn en gezellig picknicken in een park met leuke mensen of in een 5-sterrenrestaurant samenzijn met leuke mensen.

Geld versterkt het gevoel wat je hebt. Ben je onzeker of eenzaam, dan is de kans groot dat het hebben van meer geld dit gevoel van onzekerheid of eenzaamheid zal versterken. René is daar een goed voorbeeld van. Hij vond zichzelf niet leuk als persoon, dus waarom zouden die 3 vrouwen HEM leuk vinden? René moest werken aan zijn zelfacceptatie. Toen hij dat had gedaan zat hij lekkerder in zijn vel waardoor hij ook meer van zijn geld kon genieten en minder twijfelde over de vrouwelijke aandacht die hij kreeg.

Andersom werkt het ook. Zit je goed in je vel, dan zorgt meer geld voor meer plezier en genot. Als je dan veel geld hebt, dan geniet je er echt van. Je piekert minder, hebt minder negatieve gedachten, zorgen en angsten. Je kunt een mooiere omgeving voor jezelf creëren en je kunt meer leuke dingen doen. En heel belangrijk, je kunt ook meer delen en weggeven. Hoe meer je geeft of van waarde bent voor andere mensen, hoe meer geluk je aan anderen geeft, waardoor jij ook weer gelukkiger word.

Geld is geen garantie voor een goed gevoel. Geld werkt als een vergrootglas. Zit je lekker in je vel, dan zal je door het hebben van veel geld meer van het leven kunnen genieten. Heb je veel geld en zit je niet lekker in je vel? Kijk dan naar de kwaliteit van jouw gedachten, jouw zelfacceptatie, de manier waarop je met andere mensen omgaat en de manier waarop je in het leven staat.

Heb jij financieel niks te klagen, en wil je daar meer van genieten? Kortom, minder stress, meer zelfacceptatie en meer rust in je hoofd? Wil jij ondersteuning van een ervaren mindset coach en psycholoog? Kijk naar mijn coaching & groei aanbod. Direct een afspraak boeken? Neem dan contact op.


Reageer op dit artikel