Hoe zinvol is druk zijn?

15 Feb 2012
5

"Hoe gaat het met je?" "Goed, alleen erg druk." Niemand kijkt op bij het horen van dit antwoord. Druk is de norm van deze maatschappij. Hoe drukker hoe beter. Druk met opdrachten, druk met werk, druk met je gezin of druk met je sociale leven. Agenda's zijn tot op de minuut volgepland. Maar hoe zinvol is het om continu zo druk te zijn?

Bezig bijtje
Zelf ben ik altijd een druk bezig bijtje geweest. Mijn dagen zaten altijd vol, en ik was continu aan het rennen vliegen en hollen. Stilzitten en niksdoen? Gewoon voor me uit staren, dom een televisieserie kijken of nutteloos zijn? Dat was niks voor mij. DOEN was mijn norm! Alles wat ik deed moest nut hebben en functioneel zijn. Ik verzette bergen met werk en verrichtte het werk van vier man als het moest. Dat kostte geen enkele moeite. Ik functioneerde als een goed geoliede machine zonder ooit écht stil te staan bij mijn eigen gedrag.

Niet fijn om druk te zijn
Inmiddels vraag ik me af hoe zinvol het is om een druk leven te hebben. Echt fijn voelt het namelijk niet. Je bent continu aan het piekeren over de dingen die je nog moet doen. Je doet de dingen die je op dat moment aan het doen bent met een opgefokt gevoel. En je ervaart continu druk en stress of je alles wel op tijd af hebt en of je jouw planning wel kunt halen. Tijd om te genieten of om te ontspannen heb je nauwelijks.

Doe minder, ervaar minder druk
Laatst luisterde ik naar een interessant hoorcollege van bioloog en schrijver Midas Dekkers over mens en dier. Strekking was dat mensen zijn doorgeslagen in hun doemodus. In de natuur is het namelijk helemaal niet zo slim om zoveel te doen. Hoe meer een dier doet, hoe meer voedsel hij moet verzamelen om te overleven. Dus doen dieren in de natuur 90% van hun tijd helemaal niets.

Ook voor mensen is het niet handig om het veel te druk te hebben. Hoe meer druk, hoe meer stress en hoe meer kans op ongelukkige gevoelens, overspannenheid of een burn-out.

Wat maakt dat veel mensen in onze maatschappij de neiging hebben om zoveel te doen? Geeft ze dat het gevoel dat ze belangrijk zijn? Hoe druk heb jij het? En als je veel te doen hebt, wil je deze dingen ook doen of zijn het eerder vervelende verplichtingen? Ben jij tevreden met jouw balans tussen activiteit en ontspanning? Zo nee, wat ga jij ondernemen om daar verandering in te brengen?


san  •  15-02-2012, 11:18

Dit is zo ontzettend waar... het lijkt wel dat hoe drukker je het hebt, hoe meer erkenning je van anderen zou kunnen krijgen dat je goed bezig bent.
Veel mensen zijn vooral gericht op functioneel bezig zijn, terwijl de mooiste dingen van het leven toch wel zit in de kleine dingen. ik merk aan mezelf bijvoorbeeld dat als ik druk ben geen oog meer heb voor de kleine, juist zo mooie, details.
als ik meer rust ervaar, dan kijk ik ook beter om me heen en hoor ik bijvoorbeeld de vogels fluiten als ik buiten kom om naar mijn werk te gaan. Ook ruik je de bloesems van de bloemen dan weer... al je zintuigen gaan openstaan en voor mij weet ik dan... dat zijn de belangrijke dingen!!! Voelen dat je leeft! in plaats van tegen anderen kunnen zeggen dat je het zo druk hebt... Dan ben ik een veel tevredener mens

Ximaar  •  15-02-2012, 15:17

Toch denk ik dat er nog iets anders achter zit. Zelf heb ik me nooit zo druk gemaakt. Op m'n werk kon ik een paar dagen nix doen om zo te bedenken hoe het werk van een maand in een week was uit te voeren. Bezint eer ge begint, waardoor ik veel tijd overhield en de baas (achteraf) blij was.

Een jaar of 8 terug ben ik gestopt met betaald werk, omdat ik niet meer bankstellen of auto's (waarvan ik er geen heb) nodig heb. Maar toen viel me op dat je bij totale lichamelijke rust eigenlijk veel meer gaat piekeren over het bestaan zelf. Wat doen we hier en waar zijn we voor in de weer? Ik denk dat erg veel mensen dergelijke zaken zeer moeilijk vinden en zich liever verstoppen in de hectiek het werk.

Angelique  •  16-02-2012, 10:44

Ik zei gisteren nog tegen mijn vriendin; Ik zou willen dat ik niet zoveel werkplekken had, want ik werk soms maar 5 uur op een dag en ben er 8 van huis. En dát maakt het dan zo 'druk''. Maar op dit moment kan het niet anders. Met 2 pubers, waarvan er 1 over 2 jaar wilt gaan studeren, zal er geld verdiend moeten worden. Maar weet je, ik zorg voor momenten voor mezelf en voor mijn gezin. En meestal laat ik dat woord 'druk' maar los. Ik ben niet meer zo opruimerig en poetserig als voorheen. Ik laat regelmatig poetswerk liggen om gewoon met een boek op de bank te zitten, koffie te drinken bij een vriendin, een dagje sauna of wat dan ook. Fijne beloningen voor rennen, vliegen en hollen :-)

joop  •  19-02-2012, 11:58

Ik denk niet dat het echt verkeerd is om een druk persoon te zijn, het is meer op dr manier waarop we iets doen dat ons niet goed doet.
Het zou waarschijnlijk een betere instelling zijn om zoveel mogelijk dingen minder complex te zien.
Ik denk dat je dan wat beter aan je rust komt geestelijk en lichamelijk.
Maar dat is mijn ervaring met problemen oplossen of iets snel af te krijgen ;)

Louise Hildebrand  •  21-02-2012, 14:41

Dank jullie wel voor jullie reacties en meningen. Ik vind het altijd erg interessant om meerdere invalshoeken te horen! @San. Ik ben het absoluut met je eens. Het druk hebben betekent tegenwoordig erkenning. Maar of je van deze erkenning uiteindelijk zo gelukkig wordt... @Ximaar. Veel mensen hebben inderdaad moeite om met hun eigen hersenspinsels geconfronteerd te worden, dus zoeken ze graag zo veel mogelijk (externe) afleiding. Als ze dan een moment voor zichzelf hebben, zijn ze te moe om na te denken! @Angelique. Ik kan me voorstellen dat zoveel werkplekken het zo druk maakt. Wel goed dat je alsnog momenten voor jezelf pakt. @Joop. Veel bezigheden hebben hoeft inderdaad niet verkeerd te zijn. En wat is veel? Dat is natuurlijk persoonlijk. Daarnaast is de manier waarop je tegen dingen aankijkt inderdaad ook belangrijk. 'Ik heb veel bezigheden' klinkt en voelt al heel anders dan 'ik heb het druk'.

Reageer op dit artikel