Invullen. Mensen doen dat graag en vaak. Logisch en heel menselijk. Vanuit je verleden heb je ervaringen opgebouwd waaruit je de toekomst denkt te kunnen voorspellen. Er is slechts een blik, woord of gebaar nodig om jou zekerheid te geven: ik heb gelijk.
Heb je wel écht gelijk?
Staart iemand voor zich uit, dan is diegene aan het piekeren of moe. Kijkt iemand je vervelend aan, dan is die persoon chagrijnig. Laat iemand weken niets van zich horen, dan is er vast iets gebeurd en heeft het misschien wel met jou te maken... Ja, het zijn mogelijke interpretaties. Maar voordat je concludeert dat je 100% gelijk hebt, moet je dat navragen bij diegene over wie je een oordeel velt.
Self fulfilling prophecy
Zit je niet lekker in je vel omdat je gestresst, moe of druk bent, dan ben je ook nog eens geneigd om mensen en situaties negatief te zien. Het ironische is dat daardoor de kans groot wordt dat je voorspelling uitkomt. Ook wel de self fullfilling prophecy genoemd.
Heb je een sollicitatiegesprek en je denkt: het wordt toch niks, dan zul je (on)bewust een slechte indruk achterlaten. Heb je een presentatie en denk je continu dat je de mist ingaat, dan raak je zo zenuwachtig dat je gegarandeerd een fout maakt. Heb je een date met een man of een vrouw en denk je van tevoren: het wordt toch niks, dan heb je de kans op een leuke tijd bij voorbaat al vergooid.
Invullen, of dat nou over mensen of situaties gaat, kan je dus op het verkeerde been zetten en je belemmeren om mooie, positieve ervaringen op te doen.
Een paar tips
- Gebruik dagelijks NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
- Bewust worden van belemmeringen en obstakels is realistisch en zinvol, maar focus daarnaast ook op de positieve dingen.
- Houd niet vast aan eerste oordelen of indrukken. Sta ervoor open om je oordeel bij te stellen.
Dank je wel voor je reactie! Ik zal binnenkort een blog schrijven over gedachtelezen, een denkfout die gerelateerd is aan invullen.
femke • 31-10-2012, 23:04
ZO herkenbaar,
Wil ik meer over weten
liefs femke