Illusie van je altijd goed voelen

08 Jan 2012
4

'Betekent dit dat jij je altijd lekker voelt? En dat jij nergens meer tegenaan loopt?', zo vroeg een dame met wie ik sprak over mijn Mental Fitness 4U training. 'Nee natuurlijk niet', antwoordde ik. 'Dat zou niet realistisch zijn.'

Voor altijd goed voelen?!
Want ja. Diep in je hart wil je je voor altijd goed voelen. Fit en sterk. Positief. In topconditie. Vrolijk in het leven staan. Je nooit teleurgesteld voelen, angstig of verdrietig. Moeheid en negatieve gedachtes voor altijd deleten. Kritiek lachend en met open armen ontvangen. Je nooit onzeker voelen. En vooral: heel krachtig en energiek zijn. Altijd en overal.

Je hebt niet alles in de hand
Feit is dat je niet alles in het leven onder controle hebt. En zodra er dingen zijn waar je geen grip op hebt, dan kan je geraakt worden. Collega's die de kantjes ervan af lopen, wensen of verwachtingen die niet uitkomen, vrienden die je teleurstellen, relaties die overgaan, dierbare mensen die ziek worden of komen te overlijden Het is logisch en zeer menselijk dat je door deze dingen van slag raakt.

Tijdelijk is normaal
Zolang dat tijdelijk is, is dat niet erg. Je mag teleurstelling voelen. Verdriet. Pijn. Onzekerheid, boosheid of wat je ook voelt. Accepteer het gevoel, geef het aandacht en laat het gevoel vervolgens los. Uiteindelijk zullen deze gevoelens, als het goed is, minder heftig worden. Het leven gaat namelijk niet altijd zoals jij wilt en is niet altijd even plezierig. Door dat te erkennen zul je meer rust ervaren en situaties beter los kunnen laten. Wat overigens niet betekent dat je een passieve houding aanneemt. Je accepteert alleen dat je doet wat je kunt en dat je niet alles naar jouw hand kan zetten.

Langdurig ongemak
Het is een ander verhaal als je (bewust of onbewust) continu van slag raakt, angstig bent, onzeker, twijfelachtig of gestresst. Op een gegeven moment is je energievoorraad op en merk je vanzelf dat je labieler wordt, prikkelbaarder en vermoeider. Het kan zijn dat je fysieke klachten krijgt: nekpijn, rugpijn, hoofdpijn Misschien loop je blessures op of word je ziek. Het zijn allemaal signalen dat het tijd wordt om eerlijk naar jezelf te kijken. Hoe gaat het écht met je?

Durf eerlijk te zijn
Mensen negeren makkelijk hun eigen signalen, functioneren het liefst op de automatische piloot, en concluderen snel dat het goed gaat. Maar is dat wel zo? Gaat het écht goed met je? Of steek je voorlopig nog even je kop in het zand?


Ilse  •  09-01-2012, 19:37

Je blogs zijn vaak erg herkenbaar en erg leuk om te lezen. Ik ga proberen er van te leren want ook ik doe vaak veel te gelijk, denk het allemaal zelf veel beter te kunnen en raak daardoor snel geirriteerd en reageer dat op de rest van het gezin af. Het lijkt me heerlijk om bv die boosheid te accepteren, het aandacht te geven en het vooral dan te kunnen loslaten. Hoe kan je dat het beste oefenen (zoals je het in je blogs noemt?)??

Louise Hildebrand  •  10-01-2012, 13:11

Wat al heel erg kan helpen is tot vijf of tien tellen en afstand nemen van de situatie. Letterlijk even weglopen kan ook helpen (wel even melden dat je daarna terugkomt om dingen uit te praten ;-)). Zo voorkom je dat je emoties afreageert op diegene die het gevoel heeft opgewekt en dat je overdrijft in je reactie (helemaal als je boos bent). Meestal wordt boosheid meteen een stuk minder.

Vaak maken gedachten de emotie alleen maar erger. Bij boosheid bijvoorbeeld poppen gedachtes op zoals: dat mag je niet doen, waarom doe je me dit aan, dit heb ik toch al 100 keer gezegd, je luistert niet naar me, je neemt me niet serieus, ik heb gelijk, jij niet, waarom geloof je me niet etc... Al deze gedachten verergeren direct de boosheid. Door aandacht te verschuiven van je gedachtes naar je lichaam geef je aandacht aan het gevoel in plaats van verergerende gedachtes. Ook dan zul je merken dat het gevoel minder wordt.

Als mensen zich rot voelen willen ze vaak dat de ander ervoor zorgt dat het gevoel minder wordt. Daarmee word je speelbal van de nukken van de ander (en die kun je niet altijd controleren). Door eerst naar jezelf te kijken (het gevoel) en dan pas naar de trigger (de ander) ga je dingen relativeren en minder verwijten maken. Je wordt eerlijker in je communicatie en milder. En dat komt de verhoudingen ten goede!

Dit is echt een kwestie van oefenen. Iets wat al jaren in je systeem zit, ram je er niet in een dag uit. Probeer het en blijf vooral mild tegen jezelf. Als je dat doet word je vanzelf ook milder naar anderen toe. En minder boos ;-)

Succes, ik hoop dat je snel verschil merkt!

ilse  •  12-01-2012, 20:52

erg bedankt voor je duidelijke antwoord en uitleg, hier kan ik wel wat mee.

Louise Hildebrand  •  16-01-2012, 09:44

Fijn! Veel succes ermee.

Reageer op dit artikel