'En hoeveel uur per week werk je dan?', vroeg ik nieuwsgierig aan mijn boekhouder. "Gemiddeld 50 uur denk ik', antwoordde hij. 'En vind je dat niet veel?', zei ik voorzichtig. 'Nee hoor. Dat ben ik gewend. Dat doe ik al jaren.'
Gesprekken met mijn boekhouder zijn altijd verhelderend. Niet alleen krijg ik een goede spiegel voor over mijn eigen business. Ook word ik geprikkeld om anders naar dingen te kijken.
Disbalans?
Mijn boekhouder heeft inmiddels drie bedrijven en zat volledig relaxt en vol aandacht bij mij thuis. Dat liet me nadenken. Want: hoe vaak hebben mensen niet meteen een mening over een dergelijke situatie? Inclusief mezelf. Ik dacht, zijn balans moet volledig zoek zijn. Zoveel werken, dat kan toch niet gezond zijn? Maar impliceert de juiste balans tussen werk en privé niet dat je twee levens hebt? Is het überhaupt mogelijk om werk en privé te scheiden, juist als zelfstandige? Is het wenselijk? En, hoe erg is het als werk en privé volledig in elkaar overvloeien?
Veel met werk bezig: is dat erg?
Kijk ik naar mezelf dat ben ik best veel met werk bezig. Voorbereiding van groepslessen, voorbereiding van trainingen, tekstopdrachten, en vooral kennis opdoen via boeken. Boeken over yoga en persoonlijke ontwikkeling zijn mijn favoriet. Die vind je dus ook overal in mijn huis. En niet alleen in mijn boekenkast. Op de bank in mijn woonkamer, naast mijn salontafel, op mijn bureau, in het toilet, naast mijn bed en zelfs in mijn bed. Ik raak daardoor geïnspireerd en krijg er energie van.
Slecht voorbeeld?
Ben ik daarmee een beroepsdeformateur? Workaholic? Geldt hetzelfde voor mijn boekhouder? En geven we daarmee het slechte voorbeeld?
Balans werk en privé = energiebalans
Nee. Ik denk van niet. Waar het om gaat is balans tussen energie geven en energie ontvangen. Kosten versus baten. Input versus output. Bijna alles wat je doet kost energie. De belangrijkste vraag is: hoeveel energie krijg je ervoor terug? Hoe gelukkig word je ervan? En dan maakt het echt niet uit of je de activiteit werk noemt, sporten of ontspannen. Iemand die 20 uur per week werkt kan meer disbalans en stress ervaren dan iemand die 50 uur per week werkt.
Hoe is jouw balans?
Dus vraag jezelf eens af: krijg je van de dingen die je doet voldoende energie? Is de balans tussen activiteit en ontspanning voor jou goed genoeg? Ben jij tevreden met jouw leven? Of kamp je met stress omdat je, in je dagelijkse leven, (veel) minder energie krijgt dan dat je erin stopt?
Lao tse had het over doen door niet doen, ofwel mindfulness de dingen doen met oplettendheid, aandacht en bewustzijn en dan levert het energie op in plaats van dat het energie kost. Lao tse zei 500 jaar voor Christus al:'Plan uw hele dagen vol en er is geen enkele kans op leven', erg actueel lijkt me dat.
Odi • 16-01-2012, 13:04
Leuk onderwerp. Dit is een discussie die ik heel vaak heb gevoerd met mensen. Mijn mening is, dat als je iets met passie, plezier en gedrevenheid doet, dat het alleen maar verrijkend is voor je leven. Of dat nu een hobby, sport, muziek of werk is. Dat maakt niets uit. Als je daarnaast niet toekomt aan dingen, die je ook belangrijk vindt, dan doe je iets niet goed. Als dat aan je begint te knagen en je er niets mee doen, maar steevast de andere kant opkijkt, dan is volgens mij je leven uit balans en zul je op een gegeven moment problemen krijgen. Dan is het goed om even pas op de plaats te maken en de balans op te maken.