Je neemt altijd jezelf mee

19 Dec 2010
5

Vandaag moet ik denken aan een Oosters verhaal. In dit verhaal bezoekt een reiziger een dorp. Deze reiziger vraagt aan een vrouw die langs de weg zit het volgende: "Wat voor soort mensen wonen er in dit dorp?"

Waarop de vrouw antwoordt: "Hoe zijn de mensen uit uw eigen dorp?"

"O, die zijn verschrikkelijk", klaagt de reiziger. "Het dorp bestaat uit leugenaars, oplichters en onbenullen. Niet een ervan is te vertrouwen. Het is onmogelijk om vrienden daar te maken en ik ben blij dat ik er weg ben!"

"De mensen in dit dorp zijn precies hetzelfde", vertelt de oude vrouw.

Een tijdje later wordt de oude vrouw door een tweede reiziger aangesproken die exact dezelfde vraag stelt: "Wat voor soort mensen wonen er in dit dorp?"

Opnieuw vraagt de oude vrouw: "Hoe zijn de mensen uit uw eigen dorp?"

"Oh, die zijn geweldig", antwoordt de tweede reiziger. "Het zijn allemaal vriendelijke, goede, eerlijke en hardwerkende mensen. Het is een voorrecht om er gewoond te hebben en ik vind het verschrikkelijk dat ik weg moest gaan."

"U zult zien dat de mensen in dit dorp precies hetzelfde zijn."
(Oosterse wijsheid voor de Westerse mens, Victor M. Parachin)

Dit verhaal wordt in het Oosten verteld om te laten zien hoe mensen hun denkbeelden en hun karakter projecteren op de omgeving. Je neemt altijd jezelf mee, waar je ook naartoe gaat. Wil je lekkerder in je vel zitten, onderzoek dan je eigen gedachtes, overtuigingen en denkbeelden. Jij bent met jouw houding verantwoordelijk voor je eigen geluk. Daar kan geen auto, huis, stad, baan, relatie of miljoen tegenop.


Joop  •  19-12-2010, 18:30

@louise, het is een bekend verhaal voor mij, ik heb hem vaak gehoord en kan er geen genoeg van krijgen.
Toch zijn al die dingen om je denkbeeld op je omgeving te veranderen heel moeilijk te veranderen.
voornamelijk omdat al die overtuigingen waar we zo gehecht aan zijn niet makkelijk is om los te laten.

Louise Hildebrand  •  20-12-2010, 08:34

@Joop. Daarom ben ik zo'n fan van Byron Katie. Zij vertelt dat je je eigen gedachten niet hoeft te geloven. Het zijn allemaal verhaaltjes die je jezelf in de loop der jaren hebt verteld (met of zonder de 'hulp' van anderen). Iedereen heeft de keus om gedachten te geloven of niet. Je kunt jezelf ervan overtuigen dat het glas half leeg is of half vol. Vraag jezelf eens af: waarom ben je zo gehecht aan je overtuigingen? Kennelijk leveren ze toch iets op.

Joop  •  20-12-2010, 15:19

@Louise,

Zo he dat is nog eens een theorie om de oren krijgen die ik normaal gesproken andere mensen vertel hahahahaha.
De overtuigingen die ik heb, komen voort uit een verleden zoals je zelf zegt met de jaren.
Ik denk om de zelfde reden waarom iedereen het nodig vindt om gehecht te zijn aan zijn/haar overtuigingen, angst om de controle te verliezen waar je zo diep in geloofd/ongelijk te hebben.

Louise Hildebrand  •  20-12-2010, 15:59

Dan heb ik nog een leuke spreuk van Byron Katie voor je: 'We zeggen alleen maar tegen anderen wat we zelf moeten horen' ;-)

Voor anderen is het makkelijk praten. Vaak weten we donders goed wat de oplossing is. Het lastige is om datgene wat je weet in de praktijk te brengen.

Dezelfde situatie kan verschillende gedachten oproepen. Neem mijn les van vanochtend. Afgezien van het feit dat ik de hele release niet in een keer gaf, ging de les niet geheel vlekkeloos zoals je misschien wel kon merken ;-) Ik kreeg verschillende gedachten: stom dat je niet de hele release kunt geven. Niet zo goed om fouten te maken. Waarom ben je niet eerder gaan leren? Wat een slecht voorbeeld geef je. Dit kun je toch niet maken?!

Om vervolgens deze gedachten om te buigen naar: iedereen maakt fouten, wat is daar zo erg aan? Maakt mij dit als persoon minder goed? Eigenlijk kan ik er erg om lachen. Je bent veel te streng voor jezelf. Dit is de eerste keer dat je de release geeft en je hebt goed les gegeven gezien de beperkte voorbereidingstijd.

Ik kan zelf kiezen welke gedachten ik geloof. Daarmee creƫer ik mijn eigen positieve of negatieve beleving!

Overigens heb ik erg veel lol gehad vanochtend :-)

Ik ben blij dat ik ook de tweede 'set' van gedachten kon oproepen!

Joop  •  20-12-2010, 19:37

@Louise,
Het is waar dat we anderen vaak heel weten te vertellen wat de oplossing is maar als puntje bij paaltje moet komen we toch wat meer motivatie nodig hebben om het uit te voeren.
Ik kon zelf niet merken dat je niet de hele release gaf, waar ik heel erug blij mee ben aangezien voor mij dit alweer een jaar geleden is geweest dat ik die les heb gedaan.
Ik denk niet dat het lastig is om dat gene wat we willen bereiken in de praktijk te brengen, maar omdat we ergens weten als we het in de praktijk brengen wat we verliezen als we het doen.

Ik heb afgezien van de spierpijn veel lol beleefd aan je les, maar dat heb ik eigenlijk altijd wel :-D

Reageer op dit artikel