"Je bent wel heel eerlijk en open in je blogs. Ben je niet bang dat dit tegen je gebruikt gaat worden?" Deze vraag werd mij onlangs gesteld. Een terechte vraag. En een vraag die me zeker heeft beziggehouden. Ik besloot al snel. Nee. Ik wil gewoon eerlijk zijn en me kwetsbaar durven opstellen. Ook al loop ik daardoor opdrachten mis. En daar heb ik vijf verschillende redenen voor.
1. Ik wil als mens, ondernemer en blogger authentiek zijn.
Deze beslissing heb ik nog niet zo lang geleden gemaakt. En het voelt heel krachtig. Ik wil alle kanten van mezelf laten zijn. Mijn expertise en vele kwaliteiten. Maar ook mijn twijfels, zorgen en kwetsbaarheden. Ik wil mijn mannelijke, rationele, wetenschappelijke en analytische kant laten zien. Maar ook mijn vrouwelijke, gevoelige en spirituele kant. Ik wil mezelf in een mooie zakenoutfit tonen, maar ook in een suffe, zwarte trui of sportoutfit met al mijn tatoeages.
Dit zal betekenen dat ik mensen zal afstoten, maar ook mensen zal aantrekken. Voorheen was ik bang voor kritiek en afwijzing. En ik was bang dat mensen mij zweverig zouden vinden. Inmiddels voel ik sterk: mensen hebben toch wel een mening over me. Ik kan niet iedereen pleasen. Dus kan ik maar beter mezelf zijn.
2. Kwetsbaarheid wordt gewaardeerd.
In groepen, 1-op-1 en tijdens presentaties heb ik vaak mijn kwetsbare kant laten zien. Meestal kreeg ik als feedback dat mensen het fijn vonden dat ik zo eerlijk en oprecht was. Mensen konden niet geloven dat ik in het verleden somber en depressief was, juist omdat ik optimisme, rust en positiviteit uitstraalde. Mijn verhaal gaf mensen hoop dat zij zich ook zo konden voelen. Ze voelden haarfijn aan dat ik als psycholoog niet alleen boekenwijsheid verkondigde, maar ook wijsheid vanuit persoonlijke ervaringen. Ze konden zich met mij verbinden en ze hoefden me niet op een expert-voetstuk te plaatsen.
3. Mensen met een 'perfect' leven zijn niet geloofwaardig.
Alleen maar mooie foto's op Facebook en Instagram, of perfecte posts op LinkedIn, ik vind dat niet geloofwaardig. Zo zit het leven namelijk niet in elkaar. Het leven is namelijk niet altijd leuk en fijn. Er zijn altijd gebeurtenissen en situaties die leed veroorzaken. Problemen met collega's, managers of klanten, ziekte, relatieproblemen, de dood. Shit happens. En dat heeft impact op hoe je je voelt en de dingen die je doet. Ik vind het juist mooi als mensen zichzelf van alle kanten laten zien. Zowel in hun kracht als in hun kwetsbaarheid.
4. Mijn problemen zijn niet uniek.
Eigenlijk maakt het niet uit wat ik voel, denk en meemaak. Twijfelen over mijn dienstenaanbod in mijn nieuwe business, voelen wat mijn nieuwe werkpassie nu echt is of een verleden van somberheid en depressie. Iedereen maakt wel wat mee waardoor je minder goed in je vel zit. Door het persoonlijke los te laten geef ik andere mensen de kans om ook hun kwetsbare kant te laten zien. Daarnaast wil ik hiermee taboes doorbreken. Want je hoeft je niet te schamen dat je soms niet weet wat je wat je wil in het leven. Je hoeft je niet te verbergen als je even in een dip zit. En je hoeft zeker geen 'ik faal' gedachte te geloven als je hulp of advies nodig hebt.
5. Hoe eerlijker ik ben, hoe meer wensklanten ik ga aantrekken.
Mezelf kwetsbaar opstellen en authentiek zijn vergelijk ik met het aantrekken van een leuke partner. Ook tijdens het daten kun je maar beter open en eerlijk zijn. Anders kom je er na een poosje achter dat jouw ideale partner niet zo ideaal is. Of dat jullie bij nader inzien toch niet zo'n goede match zijn. Met allerlei teleurstellingen tot gevolg.
Zo kijk ik ook aan tegen potentiële klanten of opdrachtgevers. Als ik laat zien wie ik ben, dan zal dat een bepaalde groep opdrachtgevers aanspreken en andere opdrachtgevers afstoten. En dat is alleen maar fijn. Ik wil namelijk opdrachtgevers die mijn kwetsbaarheid en authenticiteit waarderen. Opdrachtgevers die bewust in het leven staan. En opdrachtgevers die mensgericht in hun organisaties staan. Alleen dan hebben we een match en kan ik al mijn expertise en kwaliteiten op de juiste, authentieke manier inzetten.
In Mental Health Empowerment: 'for more conscious and empowered human beings', wil ik meer bewustzijn creëren. Ik wil mensen inspireren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun mentale gezondheid. Er is geen 'one size fits all' oplossing. Iedereen is uniek en heeft andere behoeftes. Wel heb ik 10 richtlijnen vastgesteld om de mentale gezondheid te optimaliseren. Daar zal ik de komende tijd meer artikelen over schrijven.
Qua diensten wil ik maatschappelijk betrokken organisaties als psychologisch adviseur en facilitator op beleidsmatig en implementatieniveau ondersteunen. Heeft jouw organisatie als missie om meer positieve impact op de (mentale) gezondheid te maken? En heb je (tijdelijk) advies of ondersteuning nodig? Stuur gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl. Dan maak ik graag een belafspraak met je.