De afgelopen periode ben ik meer dan normaal geïnteresseerd in het onderwerp geld. Waarom? Omdat de kosten in Nederland voor veel mensen zijn gestegen, er meer mensen zijn met geldproblemen en omdat het een trend is om meer overvloed en dus meer geld te manifesteren. Maar maakt (meer) geld wel zo gelukkig?
Ik ben de laatste die zal zeggen dat geld onbelangrijk is. Het is zeker belangrijk dat je je huur of hypotheek kunt betalen. Dat je boodschappen kunt doen en dat je alle rekeningen kunt betalen. Natuurlijk is het prettig als je niet elk dubbeltje hoeft om te draaien, een uitje kunt maken, leuke kleren kunt kopen en op vakantie kunt gaan.
Maar kennelijk is er ook een financieel punt waarop mensen meer stress en problemen gaan ervaren. Dat is wetenschappelijk aangetoond en heb ik ook in de praktijk ervaren. Een paar willekeurige uitspraken van cliënten met een bovengemiddeld inkomen:
Vincent: "Louise, ik zou zo met je ruilen. Ja, ik heb veel geld, maar daardoor heb ik ook veel meer zorgen. Ik krijg steeds verzoeken van liefdadigheidsinstanties en mijn familie verwacht dat ik altijd alles maar betaal. Dat is niet fijn."
Mark: "Toen het uitging met mijn vriendin kreeg ik meteen appjes van 3 verschillende vrouwen. Ik weet niet of deze vrouwen MIJ leuk vinden, of dat ze mij leuk vinden vanwege mijn bedrijf en mijn geld."
Rogier: "Het begint op een gegeven moment te vervelen. Elke dag uit eten en gemiddeld 300 euro uitgeven aan dineetjes. Dat maakt niet gelukkig."
Mijn eigen geld-issues
Zelf heb ik ook ervaren dat geld niet altijd gelukkig maakt. Er waren tijden dat ik moeiteloos 500 euro aan kleding uitgaf, dat ik mijn ogen ging laseren en dat ik een vakantie naar Thailand voor mijn ouders bekostigde. Gelukkig was ik niet. Ja, heel even. Ik kocht kortdurend plezier en spullen. Maar ik kocht geen langdurig geluk, een gevoel van rust of een gevoel van tevredenheid. Hoe meer ik kocht, hoe ongelukkiger ik me ging voelen. Geld was een fijne pleister op de wond. Ik moest eerst happy worden met mezelf en geld niet gebruiken als middel om gelukkig te worden.
Ik heb ook de andere kant ervaren. De kant dat ik met moeite mijn rekeningen kon betalen en dat ik uitstel van betaling moest aanvragen bij verschillende organisaties. Dat was niet fijn. Mijn uitdaging was om niet bovenop de daadwerkelijke situatie extra stress te krijgen door er steeds over na te denken. Inmiddels heb ik gemerkt dat ik best happy kan zijn, ook al sta ik rood en loop ik achter met betalen van facturen. De kunst voor mij was om te puzzelen met mijn financiën, een oplossing te zoeken, met partijen in gesprek te gaan en vervolgens mij mentale gemoedstoestand er minimaal door te laten beïnvloeden.
Happy money
Onlangs heb ik het boek Happy Money, the Japanese art of making peace with your money van Ken Honda gelezen. Deze Japanse auteur kon op zijn 29e met vervroegd pensioen en voor zijn dochtertje zorgen. Op een gegeven moment vond hij een nieuwe uitdaging in schrijven. Ken helpt mensen om de relatie met geld te verbeteren. Super interessant boek omdat ik nooit had overwogen dat mensen een goede of slechte relatie met geld kunnen hebben. Geld was voor mij een neutraal ruilmiddel. Niets meer en niets minder.
Ken zegt dat een goede relatie met geld zorgt voor 'Happy money', meer rust in je hoofd en meer geluk, los van de hoeveelheid geld op je bankrekening.
Geldzorgen van arm en rijk
Ken heeft ruim 1200 mensen persoonlijk geïnterviewd, met name zeer rijke mensen. Volgens Ken zijn er twee groepen mensen die de meeste stress ervaren van geld. Arme mensen omdat ze geen geld hebben en moeite hebben om de rekeningen te betalen. En zeer rijke mensen, omdat deze rijke mensen bang zijn om hun vermogen te verliezen en krampachtig nadenken hoe ze hun vermogen kunnen vergroten. Heb je veel geld, dan kun je ook nog verleid worden door de menselijke neiging om (opwaarts) te vergelijken. Ken noemt in zijn boek het voorbeeld van een rijke man die zich niet rijk voelt, ook al heeft hij een privévliegtuig. Deze welgestelde man voelde zich niet rijk omdat hij ook iemand kende met een nog veel groter privévliegtuig.
De beste investering
Een mooie eye opener vond ik Ken's visie over de beste investering. Wat denk je dat de beste investering is? Investeren in goud? Vastgoed? Bitcoins? Kunst? Nee. Ken stelt dat investeren in goede contacten en vriendschappen het slimste is om verzekerd te zijn van een goede, veilige toekomst.
Stel dat je om wat voor reden dan ook al je geld verliest en op straat komt te staan, dan kun je in week 1 aankloppen bij vriend 1. In week 2 bij vriend 2. In week 3 bij vriend 3. Totdat je op een gegeven moment weer kunt aankloppen bij vriend 1. Dit principe zag ik in Suriname ook. (Hier ben ik onlangs geweest) Daar hebben mensen het vanwege de enorme inflatie financieel zwaar. 'Hoe los je dit op?', vroeg ik aan mensen die ik hierover sprak. Waarna ik als antwoord kreeg dat ze dan bij familie of vrienden gaan eten als ze zelf geen geld hebben om eten te kopen.
Pandabeer Ken
Als ik Ken zie spreken in YouTube-video's dan komt hij over als een rustige, zen pandabeer. Een liefdevol mens dat meer wil betekenen voor de mensheid. Ik denk dat hij zijn eigen tip om te investeren in positieve relaties goed opvolgt, ook gezien zijn dankwoord in zijn boek en de enorme lijst van mensen die hij wilde bedanken voor de inspiratie en ondersteuning tijdens het schrijven van zijn eerste Engelstalig boek. Eigenlijk is het ook wel logisch. Iemand die investeert in positieve relaties zal oprechte interesse tonen, aandacht geven, plezier maken en dankbaarheid tonen. En wie wil er niet samenwerken met zo'n persoon? Of een vriendschap aangaan?
Soms kun je de realiteit niet veranderen. Als je even krap bij kas zit, onverwachte rekeningen hebt of moeite hebt om rond te komen, dan is dat ontzettend vervelend. Het extra piekeren, doemscenario's bedenken en je rot voelen komt er dan nog eens bovenop. En op dat laatste, daar kun je grip op krijgen. Misschien juist door een beroep te doen op jouw netwerk waar je op een positieve manier in hebt geïnvesteerd.
Wil jij je relatie met geld verbeteren? Ongeacht wat er op je bankrekening staat? Dankbaarheid voelen bij het betalen van een rekening? (Ja, echt! Ik had niet gedacht dat ik dat kon voelen.) Dan is het lezen van Ken Honda's boek zeker een aanrader. Zelf ben ik door het lezen van dit boek geïnspireerd geraakt om anders en vooral liefdevoller met geld om te gaan. En dat heeft vervolgens weer een positief effect op mijn dagelijkse mentale gezondheid.
Vraag jezelf eens af: wat betekent geld voor jou? Hoe zou je jouw relatie met geld omschrijven? Houd je van geld? Vind je het fijn om geld te ontvangen? En tegelijkertijd: betaal je met liefde? Geef je weleens meer dan nodig is? Of betaal je steeds met ergernis? En wat zou je kunnen doen om jouw relatie met geld te verbeteren, zodat je er minder stress, zorgen of angst van ervaart?
In Mental Health Empowerment: 'for more conscious and empowered human beings', wil ik meer bewustzijn creëren. Ik wil mensen inspireren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun mentale gezondheid. Richtlijnen voor een optimale mentale gezondheid zijn: 1. Know yourself. 2. Heal yourself. 3. Take care of yourself. 4. Educate yourself. 5. Motivate yourself. 6. Change yourself. 7. Accept yourself. 8 Trust yourself. 9. Connect yourself. 10. Love yourself. (Lees hier de korte Nederlandstalige uitleg). De richtlijnen zijn met elkaar verbonden. Elke kleine actie binnen een van deze richtlijnen kan een positieve invloed hebben op jouw mentale gezondheid.
Qua diensten wil ik maatschappelijk betrokken organisaties als psychologisch adviseur en facilitator op beleidsmatig en implementatieniveau ondersteunen. Heeft jouw organisatie als missie om meer positieve impact op de (mentale) gezondheid te maken? En heb je (tijdelijk) advies of ondersteuning nodig? Stuur gerust een e-mail naar: info@louisehildebrand.nl. Dan maak ik graag een belafspraak met je.