Het is dodelijk vermoeiend. Continu twijfelen aan je relatie en je afvragen of jouw partner wel de ware is. Wat kun je het beste doen? De relatie verbreken of bij je partner blijven?
Wat is dat toch? Dat gemis?
Misschien ben je niet eens doodongelukkig. Want dan zou het makkelijker zijn om de relatie te verbreken. Je partner is absoluut een goed mens. Een lief en betrouwbaar persoon. Iemand op wie je kunt bouwen en waar je op tijden best een goed gevoel bij hebt. Maar toch... Die twijfel. Er ontbreekt iets. En je hebt geen idee wat.
Of misschien weet je donders goed wat er ontbreekt. Wat besluit je dan? Juist als je al jaren bij elkaar bent? Misschien heb je wel kinderen samen. Een flinke hypotheek. Allerlei gedachten teisteren je. Want hoe moet dat financieel geregeld worden? Waar ga je wonen? Hoe zal de scheiding verlopen? En hoe gaan de kinderen reageren? Het maken van de juiste keuze wordt met dit soort vragen alleen maar ingewikkelder.
Wat je ook kiest: het is keihard werken
Welke beslissing je ook maakt, er zijn keiharde consequenties. Consequenties die je niet helemaal kunt overzien. Wat als je besluit om de relatie te verbreken? Je kunt overspoeld worden door angst, onzekerheid, en misschien wel schaamte, vooral bij een lange relatie. Je kunt kampen met schuldgevoelens en faalgevoelens. En misschien nog het meest vervelende van deze beslissing: je toekomst is onzeker. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je ervoor terugkrijgt.
Blijf je wel bij je partner, dan zul je dat gevoel van gemis moeten accepteren. Of je zult er samen keihard aan moeten werken. Sommige dingen, bijvoorbeeld de persoonlijkheid van je partner, kun je niet veranderen. Ben je bereid om je partner helemaal te accepteren? Alle goede eigenschappen, maar ook alle slechte? Kun je accepteren dat jouw relatie niet ideaal is, maar wel goed genoeg is om ermee verder te gaan? Kun je tevreden zijn met wat je hebt, in plaats van te focussen op alle dingen die je mist?
De mogelijkheid om je relatie te verbreken is een vloek en een zegen. Jouw geluk en die van je partner, je eventuele kinderen en je naaste omgeving is ervan afhankelijk. Wat nu?
Enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissing:
- Doe een gedachte-experiment. Het is 2024, tien jaar later. Zie jij jezelf samen met je huidige partner? En zo ja, wat voel je dan? Is dat gevoel positief of eerder negatief?
- Besef dat geen enkele relatie ideaal is. Die aantrekkelijke vrouw, charmante man of het single-bestaan zullen altijd aantrekkelijker zijn als je nu in een relatie zit waar je niet gelukkig bent. Ga eerlijk voor jezelf na. Welke positieve dingen haal jij uit je relatie? En wegen die op tegen de minder leuke dingen?
- Niet iedereen heeft dezelfde wensen binnen een relatie. Jouw wensen kunnen in de loop der jaren ook veranderen. Los van liefde kan het zijn dat jouw wensen flink verschillen met de wensen van jouw partner. Als de een bijvoorbeeld een kinderwens heeft en de ander niet, dan is dat een moeilijk te overbruggen verschil.
- Het is makkelijk om het probleem bij je partner te leggen. Hij of zij communiceert niet, neemt geen initatieven, of waardeert je niet. Maar wat is jouw aandeel hierin? Wat heb jij gedaan om de relatie te doen slagen?
- Ben je graag bij je partner? Of plan jij je agenda liever vol met werk, hobby's of vrienden? Waarom werd je verliefd op je partner? Kun je deze aspecten nieuw leven inblazen? Of zijn jouw wensen in de loop der jaren zodanig veranderd dat je geen vertrouwen meer hebt in de relatie?
Mentaal fit zijn binnen een relatie betekent eerlijk zijn tegenover jezelf en eerlijk zijn tegenover je partner. Durf met elkaar te communiceren. Wat zijn jouw wensen? Wat zijn de wensen van jouw partner? Zijn deze wensen met elkaar te verenigen? Of zijn de verschillen niet meer te overbruggen? In het ideale geval haalt jouw partner de beste aspecten van jou naar boven. Je voelt je erkend, gewaardeerd en geliefd.
Welke keuze je ook maakt, uit elkaar gaan of bij elkaar blijven, het is geen makkelijke weg. Maar, zolang er gecommuniceerd wordt, zonder verwijt (!) is de kans groot dat beide partners uiteindelijk gelukkiger worden. Of dat nou samen is, of apart.
Lees ook:
Scheiden doet pijn
Mannen, vrouwen en conflicten: een wereld van verschil