Tips: omgaan met onrust in het hoofd

29 Jul 2024
0

Gek van je eigen gedachten
Nee. Het is niet hip om toe te geven dat je gek wordt van je eigen gedachten. Ze vliegen alle kanten op. De ene gedachte is nog niet weg, of de volgende gedachte staat voor de deur. Ze achtervolgen en stalken je. Het liefste schreeuwen ze om aandacht als het jou niet uitkomt. Als je lekker wilt gaan slapen bijvoorbeeld.

Drukke agenda = druk hoofd
Hoe drukker je bent hoe erger het wordt. Het vervelende is dat mensen vaak een verkeerde tactiek gebruiken om ermee om te gaan. Vooral niet stilstaan, maar juist verder rennen, vliegen en hollen. Elke minuut van de dag wordt ingepland. En als je ook nog eens vindt dat je vooral nuttig moet zijn, dan is een moment van rust dodelijk. Dan schreeuwen de stemmen dat je vooral wat moet DOEN en nuttig moet zijn.

Geef jij aandacht aan jouw gedachten?
Andere mensen hebben juist de neiging om helemaal op te gaan in wat ze denken. De ene gedachte is nog niet geanalyseerd of de volgende gedachte moet onderzocht worden. Je wilt per se dingen snappen en begrijpen. Misschien wil je ook nog eens met verschillende mensen over jouw gedachten praten. Met als gevolg dat je jouw brein stimuleert tot nog meer chaos en drukte in je hoofd.

Wat kun je hieraan doen?

Een paar concrete tips:

1. Doe aan zelfreflectie. Langdurige onrust in je hoofd betekent vaak dat je iets doet wat niet bij je past. Ga eens op onderzoek uit. Welke dingen in jouw leven kloppen niet? En welke acties kun je nemen om hier verandering in te brengen? (Maar doe dit niet te lang, zie punt 3 ;-))

2. Tank op tijd bij. Een druk leven zorgt voor een druk hoofd. Kijk of je meer tijd kunt inplannen om energie op te doen. Plan ook meer tijd tussen twee afspraken door of beperk het aantal verplichtingen op een dag.

3. Ga iets doen. Voorkom dat je uren en uren gaat nadenken. Hoe meer je jouw brein de kans geeft om na te denken, hoe drukker het in je hoofd wordt. Ga iets doen met je handen of lichaam. Wandelen, opruimen, een kopje thee of koffie maken. Dit doorbreekt het langdurige denken. 

4. Stop met multitasken. Een boterham eten achter je laptop of met je telefoon in je hand. Je tandenpoetsen terwijl je je tas pakt en nadenkt over je werkdag. Multitasken geeft je de indruk dat je efficiënt bezig bent, maar ondertussen stimuleer je jouw brein om vooral druk te zijn. Focus op 1 ding tegelijk en je zult meer rust ervaren.

5. Schrijf op waar je zo druk mee bent. Vaak willen mensen onthouden wat ze allemaal nog moeten doen. Iemand bellen, een boodschap halen, een mail sturen. Door dingen op te schrijven geef je je hoofd meer rust.

6. Train jouw focus. Als jouw gedachten alle kanten opvliegen, dan is de kans groot dat je een gebrek hebt aan focus. Je bent snel afgeleid, of beter gezegd, je LAAT jezelf snel afleiden. Label of niet (denk aan add), ik ben ervan overtuigd dat je jouw aandacht en focus kunt TRAINEN. Start gewoon eens met 2 minuten op een stoel zitten, kijk naar een punt waar je jezelf op kunt focussen, bijvoorbeeld een lamp of een boek. Probeer op den duur deze tijd te rekken zodat je leert om langer te focussen. 

Als psycholoog, coach en trainer geef ik key note presentaties, trainingen en coachingstrajecten op gebied van mentale fitheid. Denk hierbij aan omgaan met hoge werkdruk, onrust en stress. Dit doe ik voornamelijk voor bedrijven en ondernemers. Mijn werkwijze is praktisch en doelgericht, waarbij ik een hele toolkit aan mogelijkheden heb om te zorgen dat jij meer rust in je werk of prive gaat ervaren.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jou of voor jouw bedrijf? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl voor het maken van een vrijblijvende afspraak. 

Link gerust met mij op LinkedIn (ik plaats 2 keer per week een update op gebied van mentale fitheid) of volg me op Instagram voor dagelijkse tips en inspiratie. 

Lees ook:
Onrust, drukte en stress
Onrust, stress en niet gelukkig zijn: een flink taboe?
Heeft coaching wel zin? En hoe kies ik een goede coach?


Reageer op dit artikel