Tijdens de workshop Mentaal Fit en Mindful die ik gaf op yogaschool The Sweat Series kreeg ik een interessante vraag. 'Als veel van wat ik denk onzin is, wat is dan de rol van intuïtie? Wanneer moet ik mijn intuïtie volgen en wanneer niet?'
Goede vraag. Je intuïtie kan ontzettend handig zijn bij het maken van een beslissing. Stel dat je 's nachts over straat loopt en je merkt dat een duister figuur jou al een half uur volgt en steeds dichterbij komt. Dan is het verstandig om naar je intuïtie te luisteren als die zegt: Oppassen, ga snel naar een plek waar andere mensen zijn. Er is een mogelijk gevaar.
Maar wat als je intuïtie zegt: mijn collega heeft slechte bedoelingen. Of, mijn partner gaat vreemd. Of, er gaat iets vervelends gebeuren, ik voel het!
Deze gedachten of intuïtieve gevoelens kunnen waar zijn. Maar, voor hetzelfde geld zijn ze niet waar.
Hoeveel littekens heb jij?
Hoe ouder we worden hoe meer onzerugzak wordt gevuldmet ervaringen, zowel positief als negatief. Negatieve ervaringen hebben de neiging om een litteken achter te laten, waardoor je in toekomstige situaties misschien wat voorzichtiger bent. Jouw intuïtie wordt gekleurd en is niet meer 100% zuiver. In bovengenoemde voorbeelden kan het zijn dat je in het verleden collega's hebt gehad met slechte bedoelingen, dat al je partners vreemd zijn gegaan of dat je vaak hebt gedacht: er gebeurt iets vervelends waarna het ook echt is uitgekomen.
Zie je nou wel!
Negatief denken zorgt voor een negatief gevoel. Wat je moet voorkomen is dat je een 'Zie je nou wel' houding ontwikkeld. Als je zo'n houding hebt, dan zoek je continu bevestiging van wat je denkt en wat je verwacht. Daarmee negeer je informatie die misschien ook belangrijk is om een eerlijke, realistische mening te vorm. Jouw intuïtie is daarmee niet betrouwbaar.
Daarnaast is zelfinzicht van essentieel belang om te vertrouwen op je intuïtie. Misschien weet je van jezelf dat je snel geneigd bent om te denken dat anderen jou niet mogen. Of misschien denk je erg vaak dat je niet goed genoeg bent. Neem deze gedachte dan echt met een korreltje zout. Grote kans dat jouw 'intuïtie' niet klopt.
Zuivere intuïtie zet vaak direct aan tot actie. Denk bijvoorbeeld aan een brand die geblust moet worden of wegrennen als iemand met een mes op je afkomt. Hoe meer je denkt over een bepaalde situatie hoe meer jouw intuïtie over deze situatie wordt besmet.
Wat kun je doen? Een tip!
Raak je soms het spoor bijster en weet je niet meer wat je moet doen of kiezen? Juist omdat je intuïtie geen duidelijk antwoord geeft? Dan kan het helpen om een munt op te gooien. Niet zozeer om het lot te laten bepalen wat je moet doen, maar om beter te voelen wat je echt wilt.
Stel dat je twee vakantieopties hebt. Bangkok of New York. Gooi je kop, dan kies je voor Bangkok, gooi je munt dan wordt New York jouw vakantiebestemming. Je gooit kop maar denkt... Misschien moet ik 3 keer gooien en kijken wat de uitkomst wordt... Dan is dat een goede aanwijzing dat je stiekem toch liever naar New York wilt.
Mentaal fitte mensen zijn zich ervan bewust dat gedachten en intuïtieve gevoelens niet altijd waar hoeven te zijn. Ze weten waar hun valkuilen liggen en gaan eerlijk bij zichzelf na of datgene wat ze denken of voelen klopt. Mentale fitheid is te trainen. Hoe? Daar kan ik bij helpen! Ik geef workshops en trainingstrajecten op gebied van mentale fitheid. Wil je meer hierover weten? Kijk dan in mijn dienstenaanbod. Wil je meer inspiratie? Bekijk danmijn blog, luister naar een van mijn radio-uitzendingen of volg me op Facebook , Twitterof Pinterest. Stuur gerust vrijblijvend een e-mail voor meer informatie.