Waarom mislukken goede voornemens zo vaak? En hoe kun je dit voorkomen?

31 Jan 2020
0

Afvallen. Stoppen met roken. Meer bewegen of sporten. Het zijn bekende goede voornemens. Grote kans dat mensen inmiddels weer kilo's aankomen, opnieuw beginnen met roken of de rest van het jaar sponsor zijn van hun sportschool. Waarom mislukken goede voornemens? En hoe kun je dit voortaan voorkomen?

Ik zie een aantal belangrijke redenen waarom goede voornemens vaak mislukken. In dit artikel zet ik 5 redenen op een rij:

1.     Je voornemen is te vaag of je doel is te hoog.

Stel je wilt gezonder leven. Dat klinkt mooi in de oren. Maar wat betekent gezonder leven precies? Is dat nooit meer patat eten? Is dat 5 keer per week een half uur wandelen? Of is dat elke dag om 22.00 uur naar bed gaan en om 06.00 uur opstaan? Hoe vager jouw goede voornemen of doel is, hoe kleiner de kans is dat je jouw doel haalt.

Hetzelfde geldt voor het stellen van een te hoog doel. Drie keer per week sporten lijkt voor een sporter makkelijk haalbaar. Maar voor iemand die nauwelijks van de bank afkomt en nooit heeft gesport, is dat een verschrikkelijk hoog en moeilijk haalbaar doel.

2.     Het ontbreken van voldoende (betrouwbare) kennis.

Om dit punt duidelijk te maken neem ik het voorbeeld van afvallen. Het valt mij op dat bijna iedereen die ik over dit onderwerp spreek weet wat gezonde voeding is. Ook weten deze mensen precies hoe ze moeten afvallen. Maar als ik doorvraag blijkt hun kennis niet te kloppen. Veel mensen eten bijvoorbeeld te weinig calorieën. Of maken voedselkeuzes die helemaal niet zo gezond zijn.

Daarnaast zijn er mensen die denken dat je afvalt door alleen maar te sporten. Ja, sporten helpt zeker om af te vallen, maar met name als je ook gezond eet. Van sporten krijg je vooral meer honger. En als je ook nog eens denkt: ik heb lekker gesport dus die extra bonbons en glazen wijn kan ik wel hebben, dan gaat het helemaal mis. Calorieën binnenkrijgen is makkelijk. Calorieën eraf sporten is een stuk moeilijker.

3.     Het ontbreken van een plan van aanpak.

Het lijkt misschien onnodig om een plan van aanpak te maken als je een goed voornemen maakt. Toch is dat wel verstandig. In dit plan van aanpak is het vooral belangrijk om te weten hoe je met moeilijke situaties omgaat en hoe je omgaat met teleurstellingen. Veel mensen staan hier niet bij stil.

Stel je wilt afvallen en je moet naar een verjaardag. Wat ga je tijdens deze verjaardag zeggen? Wat ga je wel, en wat ga je niet eten? Hoe reageer je als er vol enthousiasme een heerlijk gebakje voor je neus wordt gezet, terwijl je geen gebak wilde eten? Sta je jezelf toe om een snack te pakken, of pak je helemaal niets?

Het is nog belangrijker om een plan van aanpak te hebben als je toch de mist ingaat. Je steekt vanwege de gezelligheid toch lekker dat sigaretje op bij dat wijntje. Of je kon echt niet afblijven van dat gebakje. Ga je dan helemaal los? (Want het heeft toch geen zin meer). Of kun je het volgende moment opnieuw met je goede voornemen beginnen?

4.     Je bent (nog) niet voldoende gemotiveerd.

Bij punt 4 duiken we wat dieper in op de psyche van de mens. Natuurlijk ben je gemotiveerd om af te vallen, te stoppen met roken of om te sporten. Maar is dat echt zo? Heb je stiekem geen overtuigingen die jouw goede voornemens saboteren? Denk bijvoorbeeld aan de overtuiging dat je na een zware werkdag best een wijntje mag drinken. Of dat je beter lekker kunt uitrusten op de bank als je moe bent in plaats van te bewegen.

Dit wordt ook wel ambivalentie genoemd. Aan de ene kant wil je jouw goede voornemen volhouden. Aan de andere kant wil je ook van het leven genieten en wil je vooral korte termijn plezier. Hoe meer je voelt voor korte termijn plezier, hoe groter de kans dat je de mist ingaat.

5.     Je gelooft onbewust dat je het toch niet gaat volhouden.

Ook bij dit punt gaan we dieper in op de psyche van de mens. Vaak geloven mensen niet dat ze (na de zoveelste poging) dit keer WEL kunnen stoppen met roken of kunnen afvallen. Dit geloof is overigens vaak onbewust. En als je onbewust gelooft dat je het toch niet gaat volhouden... Hoe groot is dan de kans dat je opgeeft? Juist. Heel groot.

Denk bewust na

Een goed voornemen maken is zo gedaan. Maar als je echt succes wilt, dan moet je iets langer dan 5 minuten bij je goede voornemens stilstaan. Heb jij goede voornemens voor 2020? Gebruik dan de kennis uit dit blog om je goede voornemens kracht bij te zetten of opnieuw leven in te blazen. Succes ermee!

HumanCapitalCare helpt organisaties bij de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Sinds kort zijn er psychologen in dienst, waaronder ikzelf. De psychologen van HumanCapitalCare werken met een positieve insteek en oplossingsgericht aan gezonde en vitale medewerkers. Stuur gerust een e-mail naar: l.hildebrand@humancapitalcare.nl voor meer informatie. Samen met mijn collega's ben ik je graag van dienst.


Reageer op dit artikel