Wat verwacht jij allemaal?

29 Oct 2012
0

Hoe meer verwachtingen er zijn, hoe groter de kans op teleurstelling. Ik vind het een mooie gedachte, maar vraag me af hoe realistisch dat is. Bewust of onbewust, heeft een mens niet altijd bepaalde verwachtingen? Naar je vrienden, collega's, partner, familie en zelfs naar vreemden toe?

Menselijk
Of we nou de relatie nemen met je buurman, baas, vriend of vriendin, hoe duidelijker en intenser de relatie wordt, hoe meer verwachtingen er zijn. Bewust of onbewust, dat maakt niet uit. Logisch ook. En heel menselijk.

Verwachtingspatronen
Ben jij altijd diegene die contact opneemt met je vriend(in), ruim jij altijd het huis op, en ben je het gewend om elke week wat leuks te doen met je partner, dan wordt dat een verwachtingspatroon. Gedraag je je plotseling niet volgens dit verwachtingspatroon, dan krijg je dat vriendelijk of met enig verwijt te horen:

"Vreemd, ik hoor niks meer van je..."

"Waarom heb je het huis niet opgeruimd?"

"We doen nooit meer leuke dingen samen..."

Ga voor duidelijkheid
Door dit soort opmerkingen komt er een gesprek op gang waardoor de reden van het 'afwijkende' gedrag duidelijk wordt. Daarnaast wordt duidelijk welke verwachtingen en ongenoegens er zijn.

"Jij kunt toch ook bellen of langskomen? Moet ik altijd diegene zijn die eerst contact zoekt?"

"Ik voelde me niet lekker. Ik kan het huis toch ook morgen opruimen?"

"Klopt. Ik zat niet zo lekker in mijn vel en mijn werk kostte me veel tijd en energie. Zullen we volgende week wat leuks doen?"


Vertrouwen

Verwachtingen gaan ook samen met vertrouwen. Een werkgever moet erop kunnen vertrouwen dat een werknemer zijn of haar werk doet. Een werknemer verwacht dat hij op tijd zijn loon krijgt. Van vrienden verwacht je plezier, aandacht en misschien wel steun. Krijg je dat niet, dan is de kans groot dat de vriendschap verwatert of doodbloedt.

Vertrouwen moet groeien
Als verwachtingen uitkomen ontstaat vertrouwen. Vertrouwen moet groeien. Hoe langer een relatie volgens verwachtingen functioneert, hoe meer vertrouwen er is en hoe minder de verwachtingen als eisen worden neergelegd. Zodra dat gebeurt, verwacht je geen maandelijkse, wekelijkse of dagelijkse shot aandacht en bevestiging, maar vertrouw je erop dat de relatie goed zit. Je kunt meer van elkaar hebben, je gaat minder eisen stellen en laat de touwtjes wat meer veren. En dat is een fijn gevoel!

Ga eens voor jezelf na...

Wat verwacht jij allemaal van anderen? Zijn je verwachtingen reëel? Komen jouw verwachtingen overeen met de verwachting van de ander? En heel belangrijk, heb je dat nagevraagd bij de ander? (En niet ingevuld!) Voorkom dat verwachtingen eisen worden. Dat voelt voor zowel de ander als voor jezelf heel vervelend!


Reageer op dit artikel