Altijd zen, kan dat?

02 Nov 2016
0

'Jij bent zeker altijd zen? Of, jij voelt je vast altijd relaxt?' Ik hoor het vaak van mensen uit mijn omgeving. Als ik dan een keer toegeef dat ik chagrijnig of geïrriteerd ben, dan zeggen ze: 'Echt? Jij? Dat geloof ik niet!'

Het is een bepaald beeld dat mensen van me hebben. Waarschijnlijk omdat ik rustig en positief overkom. Ik doe aan yoga en ben Bodybalance-trainer. Daarnaast houd ik me als psycholoog, trainer en docent dagelijks bezig met de psyche en mentale fitheid. Deze combinatie zorgt ervoor dat het bijna ondenkbaar is dat ik ook weleens ontplof.

Bom?
Ja, echt. Ook ik kan ontploffen. Ik kan pissig zijn. Maar ook teleurgesteld, verdrietig of bang. Of dat nou is vanwege een bepaald bericht dat ik lees op internet, of omdat er iets in mijn werk of privé gebeurt. Het kan flink stormen in mij!

Mijn directe omgeving weet dit. De buitenwereld niet. En dat kan soms een vertekend beeld geven en verkeerde verwachtingen scheppen. Bijvoorbeeld de verwachting dat mentaal fitte mensen zoals ik altijd gelukkig zijn.

Louise Hildebrand: Mentaal fit, vitaal en gezond

Wat verwacht jij?
Maar klopt dat wel? Zijn mentaal fitte mensen altijd gelukkig? Blijven ze ondanks alle tegenslagen altijd lachen? Ja en nee. Mentaal fitte mensen beseffen dat het leven niet altijd een pretje is. Misschien heb je vreselijke collega's op je werk, staat je relatie op springen of wordt een familielid ziek. Dit zijn vervelende dingen, alleen betekent het niet dat je hele wereld instort.

Lichtpuntje
Mentaal fitte mensen kunnen in elke negatieve gebeurtenis een lichtpunt vinden. Door vreselijke collega's leer je misschien om mondiger te worden. Een relatiebreuk zorgt ervoor dat je beter weet wat je wel en niet wilt in een volgende relatie. De ziekte van een familielid kan ervoor zorgen dat de band met dit familielid, of de rest van je familie, sterker wordt.

Met andere woorden, als je mentaal fit bent verzuip je niet in jouw emoties. Je laat je niet langdurig meeslepen, geeft ruimte aan je emoties en vervolgens pak je jezelf weer op.

Daarnaast 'vergeet' je niet dat je een hoop dingen hebt die wel goed gaan.

Waar is dat verdomde licht?
Juist dit laatste vond ik in periodes dat ik ongelukkig was een stuk moeilijker. Ik bleef hangen in negatieve gedachten en gevoelens. Vaak vond ik geen enkel lichtpuntje. Mijn glas was altijd half leeg. En dan wordt het lastig om tevreden en happy te zijn.

Door mezelf door de jaren heen mentaal fit te trainen is het glas altijd halfvol. Hoe vervelend ik een gebeurtenis ook vind of hoe klote ik me ook voel, ik weet dat het gevoel voorbij gaat. Als het gevoel voorbij is zie ik meteen een lichtpunt. Tegelijkertijd ben ik dankbaar voor de dingen die wel goed gaan. Ik besef dat het leven niet altijd eerlijk of een pretje is. En daarmee ben ik, in welke situatie ook, altijd min of meer gelukkig.

Als psycholoog en trainer geef ik presentaties, workshops en incompany trainingen over onderwerpen gerelateerd aan mentale gezondheid. Denk hierbij aan e-mailstress, goed omgaan met hoge werkdruk, effectief communiceren of het bewaken van de werk-privébalans. Mijn uitgangspunt is mentale fitheid. Het vermogen om tevreden en gelukkig te zijn, zowel in je werk als privé.

Wil je weten of ik jou of jouw medewerkers verder kan helpen? Stuur gerust een e-mail. Je kunt ook mijn dienstenaanbod bekijken, een van mijn radio-uitzendingen terug beluisteren of een van mijn andere blogs lezen. Bijvoorbeeld:

Hoe laat je los?
Volg je intuïtie. Of toch niet?
5 tips om minder serieus te zijn.
De druk om slank te zijn. Hoe ga je ermee om?


Reageer op dit artikel