Stop met pamperen, het is klaar!

27 Oct 2023
0

Bij mijn kapper Liza heb ik altijd de leukste gesprekken. Zo sprak ik afgelopen woensdag met haar over jongvolwassenen en de ervaring die zij met deze doelgroep heeft, aangezien zij ook werkgever is van deze doelgroep.

Ze brandde los. “Leuk als jongeren van alles op Instagram en TikTok zien en denken dat dat de realiteit is. Op de Bahama's zitten, 4 uur per dag werken en een ton per week verdienen. Maar dat is niet de realiteit.

In de beautybranche is werken op zaterdag gangbaar. Dus als jongeren per se niet op zaterdagen willen werken, dan neem ik die niet aan. Ook al krijg ik van mijn omgeving het advies om deze jongeren toch aan te nemen, omdat het moeilijk is om personeel te vinden.

Als jongeren willen weten hoe de beautyindustrie werkt, dan steek ik daar met alle plezier mijn tijd en energie in. Maar daarvoor zullen ze zich ook aan richtlijnen en regels moeten houden. En soms moet ik dat uitleggen aan ouders.”

Huh? Wat? Uitleggen aan ouders? Bij een 18-plusser?

“Ja”, vertelt Liza. Ik ben heel goed voor mijn personeel, maar ook heel duidelijk. Als er regelmatig niet aan bepaalde richtlijnen wordt gehouden, dan hang ik daar een consequentie aan. Dan plan ik iemand bijvoorbeeld niet in gedurende 2 weken. Dan komt er weleens een ouder vragen waarom ik dat doe. Als ik dan uitleg waarom ik deze consequentie heb gegeven, dan begrijpen ouders dat heel goed. De jongere overigens ook.”

Tja. Toen ik 18 was woonde ik op kamers in Nijmegen. Mijn ouders wisten amper welke bijbaantjes ik had. Laat staan dat ze in gesprek gingen met de werkgever als er een probleem was. Problemen loste ik zelf op.

Waarom voelt een ouder van een 18-plusser de behoefte om met een werkgever in gesprek te gaan? Kan de 18-plusser dit niet zelf oplossen? Gaan we als ouders van tegenwoordig te ver in het pamperen? Waardoor kinderen/jongeren/jongvolwassenen niet goed leren om op eigen benen te staan?

Door te vallen leer je opstaan. Val je weinig, dan worstel je met opstaan. De mentale spierballen moeten getraind worden, anders worden ze niet sterk!

Worden die mentale spierballen en dus je mentale gezondheid getraind door uren door te brengen op Instagram en TikTok? Worden jongeren vooral getraind om verkeerde verwachtingen te krijgen van het leven? Waardoor jongeren uiteindelijk juist meer mentale klachten krijgen? Deel gerust jouw mening!

Lees ook het blog: Ouders, mentale gezondheid en de pampermaatschappij


Reageer op dit artikel