Blij zijn met kleine dingen. Genieten. Vrolijk zijn. Weinig storende gedachten hebben of angst. Wie wil dat niet? Mijn tweejarig dochtertje Emily is voor mij een inspiratie. Leer van de manier waarop zij in het leven staat. Misschien dat jouw leven, net zoals mijn leven, ook relaxter en prettiger wordt.
1. Wees tevreden en blij met kleine dingen
Een ballon, een bal, een schaaltje met aardbeien. Emily is snel tevreden. Dat laat ze merken met een prachtige vreugdelach. De mate waarin ze tevreden is inspireert. Groter, sneller en duurder is niet op haar van toepassing.
De nieuwste mobiele telefoon, een mooie auto, 20 paar schoenen, dure merkkleding. Naarmate we opgroeien treedt de consumptiemaatschappij in. Kinderen worden door reclame, leeftijdgenootjes en ouders verleid om steeds meer te willen. Hoe meer we willen, hoe minder tevreden we zijn. We blijven hunkeren naar meer spullen, terwijl meer spullen geen garantie is voor meer geluk.
2. Eet en geniet er intens van
Een boterham met pindakaas en stroop, een mandarijntje, een appel, frietjes en natuurlijk snoepjes of een ijsje. Als Emily eet dan eet ze haar vingers er bij wijze van spreken bij op. Ze heeft 100% aandacht voor wat ze eet, ze geniet intens en eet totdat ze genoeg heeft.
Ik ken genoeg volwassenen die eten met de tv aan of tegelijkertijd met hun telefoon bezig zijn. Echt proeven wat ze eten, dat doen ze nauwelijks. Daardoor eten ze vaak te veel. Daarnaast hebben ze minder oog voor de smaak van het eten en kunnen ze er minder van genieten. Een gemiste kans!
3. Leef met aandacht in dit moment
Als Emily speelt dan gaat ze helemaal op in het spel. Als ze rent, dan rent ze vol enthousiasme op haar doel af. Als ze een vlieg ziet of een vliegtuig, dan kan ze er vol verwondering naar kijken. Piekeren over de toekomst? Afgeleid worden door de zorgen van gisteren? Nee hoor. Daarvoor is dit moment veel te interessant.
Veel volwassenen, en oudere kinderen overigens ook, verliezen deze vaardigheid om in het moment te leven. Het is niet gek dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in yoga, mindfulness of meditatie. Hoe meer aandacht je hebt voor dit moment, hoe minder zorgen je hebt en hoe minder je piekert.
4. Lach en maak plezier
Emily houdt van lachen en plezier maken. Steeds vaker maakt ze grapjes en houdt ze mij en haar vader voor de gek. Haar leven is een groot spel vol avontuur en interessante uitdagingen. En dat maakt haar leventje zo leuk.
Er zijn volwassenen die het leven bloedserieus nemen. Of het nou gaat om het werk, vriendschappen of de dingen die ze in hun vrije tijd doen. Alles moet nuttig zijn. Een moment nietsdoen of gewoon spelen en lol hebben, daar is weinig ruimte voor. En juist dat speelse zorgt voor meer luchtigheid en plezier in het leven.
5. Wees niet bang om nieuwe dingen te doen
Of het nou gaat om een boterjam smeren, een glas vullen met water, een broekje aantrekken of een tas inpakken. 'Emmie doen!' is op dit moment haar lijfspreuk. Voor haar maakt het niet uit dat de pindakaas overal terechtkomt, of dat ze met 2 beentjes in 1 broekspijp belandt. Emily wil leren om ZELF haar boterham te smeren en om ZELF haar broek aan te trekken. Ook al gaat het volledig mis.
Hoe meer het brein zich ontwikkelt, hoe angstiger we kunnen worden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Durf ik het wel? Kan ik het wel? Sta ik niet voor gek? Wat als ik fouten maak? Als we te veel naar dit soort gedachten luisteren, komen we niet tot actie. Of het nou gaat om het volgen van een sportles, het volgen van een cursus of het veranderen van je baan.
6. Vraag hulp als dat nodig is
Als het volledig mis gaat (lees: als de pindakaas in het haar zit, op haar kleding en zelf op haar teentjes), zegt Emily 'Mama doen'. Dit geldt ook voor andere zaken die haar niet lukken. Ze accepteert haar beperkingen en voelt zich waarschijnlijk geen mislukkeling.
Zelf dingen doen zorgt voor meer zelfvertrouwen en een gezonde mate van onafhankelijkheid. Tegelijkertijd is het ook goed om op tijd hulp in te schakelen als dat nodig is. Vooral als je merkt dat je te veel dingen moet doen of als je niet lekker in je vel zit.
7. Beweeg voldoende
De buggy? Daar krijg ik Emily allang niet meer in. Als ze ergens naartoe wil, dan rent ze ernaartoe. Geen enkele speeltoestel is te hoog of te eng om in te klimmen. Haar hele wereld lijkt een sportparcours en haar natuurlijke bewegingsdrang is onuitputtelijk.
Onze natuurlijke bewegingsdrang lijkt bij het opgroeien stilzwijgend te verdwijnen. We zijn liever lui dan moe. We nemen eerder de lift dan de trap en parkeren onze auto het liefst zo dicht mogelijk bij onze bestemming. Zelfs als deze bestemming de sportschool is! Blijf voldoende in beweging. Kijk welke vorm van beweging past bij jouw levensstijl. Of dit nou wandelen in de natuur is of een uurtje yoga.
8. Rust uit als je moe bent of ga slapen
In de auto, op de bank, in het fietsstoeltje, in mijn armen. Als Emily moe is, dan valt ze in slaap. Als ze met de wilskracht die ze nu heeft ontwikkeld toch wakker blijft, dan merk ik dat in haar gedrag. Ze is geïrriteerd, ze huilt sneller en ze is minder blij.
Voor veel volwassenen is hard werken en een volle agenda de norm. Rusten? Dat doen we wel in onze slaap. Hoe drukker het is op het werk, hoe minder pauzes we nemen. Lichamelijke klachten van moeheid en een kort lontje nemen we er wel bij. Met als gevolg overspannenheid of burnout-klachten. Neem dus genoeg herstelmomenten als je moe bent. Hoe harder je werkt, hoe meer rust je nodig hebt.
Ben jij mama en wil jij tijdens de opvoeding jouw RUST bewaren, zodat je een leuke, fijne mama bent, zonder teveel gedoe tijdens de opvoeding? Ik help je graag via een MENTAL BOOST traject. Als jij Mentaal Fit bent, dan gaat de opvoeding een stuk gemakkelijker! Kijk bij coaching en groei voor de coach-mogelijkheden of stuur direct een e-mail naar info@louisehildebrand.nl.