Irritatie. Frustratie. Boosheid. Verdriet. Opgefoktheid. Machteloosheid. Op het moment dat je een blessure oploopt kan er van alles door je heengaan. En ik kan het weten. Al sinds mijn tienerjaren heb ik te kampen gehad met blessures. Van overbelaste spieren, gescheurde enkelbanden tot zelfs een heup uit de kom. (Ja, het kan echt, door een sprong die ik maakte!)
Ik kan niet geblesseerd zijn, niet nu!
Een blessure komt nooit goed uit. Helemaal voor sporters. Sporters zijn hun dagelijkse of wekelijkse portie sport gewend. En iets wat je gewend bent om te doen, dat is verdomd lastig om radicaal los te moeten laten.
Je krijgt namelijk ontzettend veel terug voor het sporten. Niet alleen is het leuk om te doen, je krijgt er een voldaan gevoel van, je krijgt een adrenalinekick waardoor je weer blij wordt, en je ervaart een fijne vorm van moeheid. En dat moet je allemaal missen op het moment dat je even niet mag sporten of beperkt bent in je bewegingen.
Langdurig uit de running
Nog moeilijker wordt het als je een langdurige blessure oploopt. Een blessure waarvan je niet weet wanneer en of die ooit geneest. Onzekerheid over het genezingsproces is misschien wel het ergste wat je kan overkomen. Allerlei doemscenario's spoken door je hoofd. Alle leuke en mooie dingen die je nog wel hebt verdwijnen op de achtergrond.
Je kunt niet meer bewegen en presteren zoals je wilt. Je voelt je in de steek gelaten door je lichaam. Misschien vervloek je je lichaam. Jouw hoofd en lichaam lijken in twee werelden te leven. In je hoofd wil je zoveel, maar je lijf kan het niet. Hoe dan ook: jouw blessure krijgt de hoofdrol in jouw leven. En er is meestal geen happy end.
Tips om goed om te gaan met een blessure
Hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw blessure niet jouw leven gaat beheersen? En hoe kan een blessure helpen om mentaal sterker en bewuster te worden?
1. Focus je op andere dingen dan je beperkingen. Zijn er alternatieve bewegingsvormen die je wél kunt doen? En als dat niet het geval is, zijn er andere leuke dingen die je in plaats van sporten kunt doen? De tijd die je nu over hebt kun je bijvoorbeeld investeren in iets nieuws leren of een hobby die al jaren is blijven liggen.
2. Gebruik je pijn als een signaal om jouw grenzen te bewaken. Luister naar dit signaal en forceer niets zodat je uiteindelijk sneller geneest. Schakel de hulp in van een goede sportfysiotherapeut of andere specialist om samen te kijken naar jouw grenzen. Zo weet je beter welke pijn of bewegingen oké zijn en welke niet. Veel sporters zijn namelijk geneigd om snel over hun eigen (pijn) grenzen te gaan. Daardoor vererger je juist het probleem.
3. Een blessure is ook een mogelijkheid om even bewust stil te staan bij jouw leven. Neem je niet te veel hooi op je vork? Vraag je niet te veel van je lichaam? Veel blessures ontstaan door oververmoeidheid of omdat je in het dagelijkse leven te veel van jezelf vraagt.
4. Alle bijkomende gevoelens van bijvoorbeeld verdriet, frustratie, boosheid of machteloosheid horen erbij. Die mag je gerust voelen. Sterker nog. Laat deze gevoelens gewoon toe, ook al vind je van jezelf dat je dit soort gevoelens niet mag hebben. Je zult merken dat de heftigheid vanzelf minder wordt. Tenzij je geforceerd dit soort gevoelens onderdrukt. Dan komen ze drie keer zo hard terug.
5. Elke dag zul je geconfronteerd worden met je beperkingen. Blijf elke dag opnieuw kijken naar de dingen die wel goed gaan en de dingen waar je wel blij mee bent. Schrijf deze dingen op. Je zult je brein op dit gebied moeten trainen. Hoe vaker je dit doet, hoe mentaal sterker je wordt en hoe minder je last zult hebben van je blessure.
Mentaal gezonde en fitte mensen luisteren naar hun lichaam en accepteren dat ze tijdens een blessure beperkt zijn. Hoe meer je vecht tegen je situatie, hoe meer frustratie je zult voelen. Train je brein om ook in deze situatie positieve dingen te zien. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het gaat. Zo verlicht je niet alleen de fysieke pijn, maar vooral ook de mentale pijn.
Als psycholoog en trainer geef ik presentaties, workshops en incompany trainingen over onderwerpen gerelateerd aan mentale gezondheid. Denk hierbij aan e-mailstress, goed omgaan met hoge werkdruk, effectief communiceren of het bewaken van de werk-privébalans. Mijn uitgangspunt is mentale fitheid. Het vermogen om tevreden en gelukkig te zijn, zowel in je werk als privé.
Wil je weten of ik jou of jouw medewerkers verder kan helpen? Stuur gerust een e-mail. Je kunt ook mijn dienstenaanbod bekijken, een van mijn radio-uitzendingen terug beluisteren of een van mijn andere blogs lezen. Bijvoorbeeld:
Heup uit de kom, wat een hel!
Te hoge verwachtingen nekken je
De druk om slank te zijn, hoe ga je ermee om?
Dating en liefdesrelaties: 8 tips om foute mannen te herkennen
Contract niet verlengd: wat nu?
Luister jij goed naar je eigen lichaam?
Pim • 11-04-2018, 13:42
Hallo Louise,
Het kan erg vervelend zijn een blessure op te lopen. Wat je schrijft over de positieve invloed van sport op het dagelijks leven herken ik zeker. Ook daarom is het erg belangrijk in beweging te blijven.
Groeten van Pim