Negatieve gedachten kunnen je teisteren, achtervolgen, zorgen voor piekergedrag of zelfs voor een depressie zorgen. Nu de herfst en de winter eraan komen, het buiten donkerder wordt en we meer naar binnen keren, is de kans groot dat je meer negatieve gedachtes hebt dan normaal. Wat is negatief denken eigenlijk? Waarom is bij de een het glas altijd halfvol en bij de ander altijd half leeg? En heel belangrijk: hoe kun je het beste omgaan met negatieve gedachten of negatief ingestelde personen?
Het is nu ruim twee weken na mijn retraite bij Mooji. Eerlijk is eerlijk. Ik zit nog steeds in de zen-modus. Nu sterker dan ooit. Voorheen zou ik mezelf allang bij de kraag hebben gepakt om flink te presteren. Actie. Doen. Niet stilzitten en vooral nuttig zijn. Terug in de mallemolen van deze westerse maatschappij van agendabeheer, haast, groei, prestatie en druk. Grappig genoeg voel ik nu vooral weerstand om mee te gaan in deze gekte. De moet-stemmetjes zijn getemperd. Wat ik nu vooral van mezelf MOET is rustig aan doen.
De 60-jarige Lucia de Boer heeft in de zomer van 2015 gekozen voor euthanasie. Een heftige, maar voor haarzelf prettige beslissing vanwege haar ziekte. Twee dagen voor haar sterfdag heb ik haar geïnterviewd. Ook haar dochter Michelle komt even aan het woord. Wat heeft Lucia in de laatste dagen van haar leven ervaren? Hoe kijkt zij terug op haar leven? En wat zou zij andere mensen over euthanasie en het leven willen zeggen?
Grootste probleem van de mens is de 'mind'. Ofwel alle gedachten die mensen dagelijks hebben. Gedachten over jezelf, gedachten over andere mensen en gedachten over de wereld. Gedachten kunnen beklemmen, stress opwekken, angst aanjagen, verdrietig maken, frustratie creëren en je vooral ongelukkig maken. Tien dagen in stilte bij Mooji in zijn ashram in Portugal maakte dat des te duidelijker.
Gisteren en eergisteren heb ik een dame geïnterviewd die morgen sterft. Een interview dat via mijn radioprogramma Mentaal Fit en Gezond in september wordt uitgezonden. Zwaar ademend, liggend in bed, maar met een lichte sprankeling in haar ogen en een geamuseerde lach vertelt de 60-jarige Lucia de Boer haar verhaal. "Er zijn zoveel mensen in deze wereld met pijn en die langdurig lijden, ik wil de dood en euthanasie bespreekbaar maken."
"Ah joh, dat moet je gewoon loslaten." Hoe vaak zeggen we dat niet tegen onszelf of tegen anderen? Of het nou gaat om een vervelend persoon die voordringt bij de kassa, geldproblemen, je partner, werk, collega's of de toekomst. Maar hoe doe je dat? Wat betekent loslaten überhaupt? Kun jij goed loslaten? En welke tips kan ik geven als je moeite hebt met loslaten?
Jehova's getuigen staan vooral bekend om hun voet tussen de deur-tactiek. Maar, achter Jehova's getuigen schuilen gewone, doodnormale mensen zoals jij en ik. In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond heb ik Bert en Thea Kuijpers in de studio, beiden Jehova's getuigen. Waar staan Jehova's getuigen voor? Wat brengt dit geloof voor dit stel? Wat verstaan zij onder mentaal fit zijn? En welke tips kunnen zij geven voor meer positiviteit en geluk in het leven?
Zet 300 Les Mills trainers uit Europa in Ibiza en wat krijg je dan? Juist. Inspiratie, passie en vooral veel energie! Vorige week ben ik met 12 trainers uit het NL/BE trainerteam naar de European trainer summit in Ibiza geweest. Een event waar we werden bijgeschoold en op de hoogte werden gebracht van de nieuwste ontwikkelingen van Les Mills.
Het klinkt zo aantrekkelijk. Het maatschappelijk beeld van succes. Het plaatje waar we met z'n allen aan willen en 'moeten' voldoen. Een goede baan hebben, veel geld verdienen, huisje boompje beestje, presteren, status... We worden er dagelijks bewust of onbewust mee geconfronteerd. Via familie, vrienden, kennissen, de media... Alles moet groter, beter, sneller en mooier. Alleen nummer 1 telt. Dan pas ben je succesvol. Maar is dat wel zo? Wat betekent succes eigenlijk? En hoe kun jij ervoor zorgen dat jij je elke dag succesvol voelt?
Succes is: een goede opleiding hebben, hoge cijfers, een mooie baan, een superstrak lijf, een geschikte partner, kinderen, een groot koophuis, de hipste kleding, veel geld en mooie spullen, een grote vriendenkring, een flitsende carrière en een hoge status. Of toch niet...?
Liefdesrelaties kunnen fantastisch zijn. Ze geven je plezier, steun, genegenheid, vriendschap, intimiteit, liefde en misschien wel passie en vuur. In het begin gaat alles soepel. Je wilt zoveel mogelijk tijd met je nieuwe vlam doorbrengen en alles is perfect. Je gevoel van geluk kan niet meer stuk! En na een tijdje, of dat nou na een paar maanden is of na jaren, begint voor veel stellen de ellende. Hij geeft je niet waar je behoefte aan hebt. Haar gedrag is onuitstaanbaar. Het wordt tijd dat je partner verandert. Tenminste, dat vind jij. Maar hoe realistisch is dat? Wat kun je wel, en wat kun je niet verwachten van je partner?
We willen graag de touwtjes in handen houden. Of het nou gaat om je uiterlijk, je partner, je huishouden, je familie, je kinderen, je werk of je carrière. Als dingen niet gaan zoals jij wil, dan raak je in paniek. Het leven in de westerse maatschappij is maakbaar en te controleren. Alles moet perfect gaan. Tenminste, dat is wat we denken. Maar is dat wel zo? Zijn we in het westen op dit gebied niet compleet losgeslagen? Met als gevolg veel stress en frustratie? Samen met Arno Maas praat ik over perfectionisme en controlefreaks.
Iedereen wil lekker in z'n vel zitten en zich goed voelen. Een bepaald gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde kan enorm hierbij helpen. Maar wat betekent het om zelfvertrouwen en eigenwaarde te hebben? Bestaan er verschillen tussen mannen en vrouwen? In hoeverre spelen leeftijd en cultuur een rol? En hoe kun je ervoor zorgen dat je een gezonde mate van zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelt? Samen met Arno Maas, oud-beroepsmilitair praat ik over dit onderwerp. Met pikante opmerkingen over miltairen uit verschillende provincies en culturen! Omdat Soundcloud vanwege muziekrechten deze uitzending niet mag uploaden, is deze uitzending te beluisteren via Uitzending gemist.
Jij en je partner zijn uit elkaar. Hoe kort of lang je relatie ook heeft geduurd, meestal doet het pijn. Misschien ben je verdrietig, boos, teleurgesteld of juist opgelucht. Je besteedt uren, dagen, weken of maanden aan het analyseren van de relatie. Misschien wil je dat het goedkomt. Misschien ook niet. En misschien komt er een moment waarop je denkt: ik wil loslaten. Het is tijd om verder te gaan met mijn leven. Maar hoe doe je dat? In dit blog geef ik 6 tips.
'Hoe heb je dat ervaren, de verhuizing van Alkmaar naar Veghel?' Onlangs stelde een kennis mij deze vraag. Een interessante vraag. Want hoe voelde het om deze stap te maken? Om 14 jaar herinneringen achter me te laten? Om helemaal opnieuw te beginnen? Zowel op werkgebied als privé? Ruim een jaar later kijk ik terug...