Irritatie. Frustratie. Boosheid. Verdriet. Opgefoktheid. Machteloosheid. Op het moment dat je een blessure oploopt kan er van alles door je heengaan. En ik kan het weten. Al sinds mijn tienerjaren heb ik te kampen gehad met blessures. Van overbelaste spieren, gescheurde enkelbanden tot zelfs een heup uit de kom. (Ja, het kan echt, door een sprong die ik maakte!)
Misschien halen ze het bloed onder je nagels vandaan, heb je er slapeloze nachten van of verpesten ze je zin om maandagochtend naar je werk te gaan. Ik heb het over moeilijke collega's. Zet een groep verschillende mensen bij elkaar en grote kans dat het niet altijd even soepel verloopt. Vooral op je werk. Wat speelt er allemaal op dit gebied? En, hoe kun je het beste omgaan met moeilijke en lastige collega's?
'Jij bent zeker altijd zen? Of, jij voelt je vast altijd relaxt?' Ik hoor het vaak van mensen uit mijn omgeving. Als ik dan een keer toegeef dat ik chagrijnig of geïrriteerd ben, dan zeggen ze: 'Echt? Jij? Dat geloof ik niet!'
Fouten maken. Kritiek krijgen. Publiekelijk afgaan. Of simpelweg niet meetellen. Op het moment dat je voelt dat je goed moet presteren of aan bepaalde verwachtingen moet voldoen, kunnen er allerlei nare gedachten en angsten in je opkomen. Misschien bevries je, maak je juist fouten of ga je bepaalde uitdagingen helemaal niet aan. Wat kun je doen om jouw negatieve gedachten en angsten onder controle te houden?
Nederlanders klagen wat af. Over het weer. Het nieuws. Familie. Werk of noem het maar op. Hoe komt het dat Nederlanders zoveel klagen? En hoe kunnen we voorkomen dat klagen zorgt voor negativiteit en een slecht gevoel? Zowel op je werk als privé?
Slapen is sexy én kun je leren. Althans, volgens Jolanda Herngreen. Jolanda is slaapcoach en heeft het programma 'Doorbreek slapeloosheid snel en blijvend' ontwikkeld. Hiermee helpt ze particulieren en medewerkers van bedrijven om beter te slapen. Met als resultaat een betere gezondheid en meer energie voor werk en privé.
Vorige week sprak ik een dame die op zoek was naar een geschikte coach. Ze vertelde dat ze eerder een sessie had bij een coach, maar dat ze zich niet goed voelde bij de werkwijze van deze coach. De desbetreffende coach was van mening dat je eerst allerlei trauma's uit het verleden moet oplossen. Iets waar ze helemaal niet op zat te wachten. 1,5 uur later voelde ze zich ellendiger dan voordat ze bij de coach binnenstapte.
Overspoeld worden door mails, onduidelijke mails, lange mails, druk om snel te reageren. E-mail kan een hoop stress opleveren. Vooral op je werk. In deze radiouitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik samen metArno Maas over e-mailstress op het werk en geven we tips om deze stresste verminderen. Klik hier om het blog te lezen overe-mailstress op het werk.
Deze week had ik een overleg bij ProRail voor een presentatie over e-mailstress. Een overleg is nodig om precies te weten wat een bedrijf qua inhoud wil en wat het resultaat van een presentatie moet zijn. Zo kan ik mijn kennis en expertise als psycholoog en trainer op de juiste manier inzetten.
Vandaag las ik een interessant artikel. De helft van vakantiegangers heeft tijdens vakantie contact met zijn werk. Wetenschappelijk onderbouwd of niet. Ik vind het een opmerkelijk resultaat. Wat drijft mensen om tijdens hun vakantie via de mail of telefonisch contact te houden met zijn werk? En, word je daar nou echt blij van?
Als nationaal Bodybalance-trainer bij Les Mills gaat mijn rol verder dan het presenteren van een nieuwe release of rolmodel zijn op het podium. Een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamhedenis het geven van opleidingen. Tijdens een Bodybalance-opleiding worden deelnemers opgeleid tot Bodybalance-instructeur.
'Mijn contract is niet verlengd. Ik voel me totaal niet mentaal fit. Heb je misschien een tip om goed hiermee om te gaan?' Na afloop van een presentatie bij bedrijf X over mentale fitheid en het waarborgen van een goede werk-privébalans, stelde een van de deelnemers mij persoonlijk deze vraag. Het is een situatie waar meer werknemers mee te maken krijgen. En een situatie waar iedereen anders mee omgaat.
Je moet er maar tegen kunnen. Continu in het nieuws staan en gespeculeer of je wel of niet zwanger bent. Jennifer Aniston is het spuugzat en heeft in een blog laten weten klaar te zijn met het beeld dat vrouwen pas compleet en gelukkig zijn op het moment dat ze getrouwd zijn en kinderen hebben. De sociale druk op kinderloze vrouwen is hoog. En daarover werd ik vorige week gebeld door RTL nieuws. Een redacteur wilde graag mijn mening hierover horen.
Veranderen is lastig. Helemaal als je gewend bent om alleen te zijn. Bijna 8 jaar was ik single en woonde ik alleen. Ik was vooral bezig met mijn werk, deed leuke dingen met vriendinnen en had zo nu en dan een date. Serieus relatiemateriaal zat er niet tussen, totdat deze man eind vorig jaar in mijn leven verscheen.
Blijf gewoon jezelf. Of, zorg ervoor dat je authentiek bent. Misschien is het weleens tegen je gezegd of zeg je het weleens tegen iemand anders. Maar wat betekent dat eigenlijk: authentiek of jezelf zijn? Hoe kom je erachter wie je dan precies bent? En welke tips kan ik op dit gebied geven? Samen met Arno Maas onderzoek ik het onderwerp authenticiteit en jezelf zijn.
Hoe ziet het leven er op een hospice uit?En hoevoelt het om zorg te verlenen aan mensen die oog in oog staan met de dood? In deze uitzending spreek ik twee medewerkers van hospice de Populier in Bakel over hun dagelijkse werkzaamheden. Is er veel verdriet op een hospice? En wat drijft deze medewerkers om dagelijks met doodzieke mensente werken? Marjolein Plessen: "De meeste gasten zeggen: had ik maar eerder van het bestaan van een hospice geweten, dan had ik langer van het leven kunnen genieten."