We hebben er allemaal weleens mee te maken. Honderden gedachten spoken door je hoofd. Je weet niet wat je moet doen. Ontspannen lukt niet. Je voelt je opgefokt. Opgejaagd en vooral erg onrustig. Zowel in je lichaam als in je hoofd.
Waar komt die onrust vandaan? En nog veel belangrijker: wat kun je doen om deze onrust te bestrijden?
Het lijkt vreemd. Niet weten wat je gelukkig maakt. Toch kom ik het vaak in mijn praktijk tegen.En zelf heb ik ook jaren hiermee geworsteld in mijn zoektocht naar geluk. Of simpeler gezegd. Ik was op zoek naar dingen die mij blij maakten. Of dingen die ik leuk vond om te doen. Gek genoeg wist ik het niet. Want ik was veel te druk met de MOET-dingen.
De 38-jarige Wendy Vogels runt sinds 2011 Spa Huys in Oss, een welnessbedrijf waar klanten onder andere via lichaamsbehandelingen en yogalessen kunnen onthaasten, uitrusten en genieten. Vorig jaar november heeft Wendy Spa Huys voor kids geopend. Een unieke plek waar jongens en meisjes als prinsen en prinsessen worden behandeld. Naast twee bedrijven heeft Wendy ook een partner en een dochtertje van 1.
In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik met Wendy over de balans tussen werk en privé, vooroordelen over werkende moeders en natuurlijk mentale gezondheid.
Het moment waarop ik als trainer de nieuwe muziek en release krijg van Bodybalance. Dat blijft altijd een spannend moment! Welke muziek zou zijn gekozen? Hoe zien de bewegingen eruit? Is de release zwaar? Hoe bewegen de presenters? Zijn ze een rolmodel voor mij? Of zie ik een uitdaging om een track beter neer te zetten?
"De date was wel leuk. Maar Maarten, je weet wel, die blonde man waar ik over vertelde? Hij is eigenlijk diegene voor wie ik wil gaan", zo liet een collega van de sportschool mij weten. "Daar heb je toch een aantal dates mee gehad? Maar hij heeft toch gezegd dat hij geen relatie wil? En was hij niet diegene die appte dat hij je een beetje opdringerig vond?", zo antwoordde ik terwijl mijn collega met een zwijmelende blik haar ogen afwendde.
Wat doet een nationaal trainer allemaal? Wat komt er bij kijken? En wat wordt er precies van een nationaal trainer verwacht? In 2017 zal ik elke maand in mijn rol als nationaal trainer Bodybalance een kijkje achter de schermen geven.
Het nieuwe jaar is voor veel mensen aanleiding om een goed voornemen te maken. Sporten en afvallen staan al jaren in de top 10 van goede voornemens. Misschien denk je eraan om met een personal trainer te gaan werken. Maar wat doet een personal trainer nou eigenlijk? Is het wel een goede investering? En hoe kun je uit het enorme aanbod van personal trainers de juiste kiezen?
In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik met de 47-jarige Ton Delisse uit Uden. Ton is personal trainer en traint zijn klanten voornamelijk in de buitenlucht. Hij neemt me mee in de wereld van personal training en sport. Wat werkt wel en wat niet? Luister ook naar de eerste uitzending met Ton waarin hij openhartig vertelt over de periode waarin hij verslaafd is geweest aan alcohol. Klik hier.
Het is alweer bijna 2017. Voor veel mensen het moment om goede voornemens te maken. Maar is het wel zinvol om elk jaar opnieuw jezelf te pijnigen met voornemens die, aan het einde van het jaar, niet worden gehaald? Dit zijn 3 redenen waarom goede voornemens (per 1 januari) niet altijd werken.
Irritatie. Frustratie. Boosheid. Verdriet. Opgefoktheid. Machteloosheid. Op het moment dat je een blessure oploopt kan er van alles door je heengaan. En ik kan het weten. Al sinds mijn tienerjaren heb ik te kampen gehad met blessures. Van overbelaste spieren, gescheurde enkelbanden tot zelfs een heup uit de kom. (Ja, het kan echt, door een sprong die ik maakte!)
Misschien halen ze het bloed onder je nagels vandaan, heb je er slapeloze nachten van of verpesten ze je zin om maandagochtend naar je werk te gaan. Ik heb het over moeilijke collega's. Zet een groep verschillende mensen bij elkaar en grote kans dat het niet altijd even soepel verloopt. Vooral op je werk. Wat speelt er allemaal op dit gebied? En, hoe kun je het beste omgaan met moeilijke en lastige collega's?
'Jij bent zeker altijd zen? Of, jij voelt je vast altijd relaxt?' Ik hoor het vaak van mensen uit mijn omgeving. Als ik dan een keer toegeef dat ik chagrijnig of geïrriteerd ben, dan zeggen ze: 'Echt? Jij? Dat geloof ik niet!'
Fouten maken. Kritiek krijgen. Publiekelijk afgaan. Of simpelweg niet meetellen. Op het moment dat je voelt dat je goed moet presteren of aan bepaalde verwachtingen moet voldoen, kunnen er allerlei nare gedachten en angsten in je opkomen. Misschien bevries je, maak je juist fouten of ga je bepaalde uitdagingen helemaal niet aan. Wat kun je doen om jouw negatieve gedachten en angsten onder controle te houden?
Nederlanders klagen wat af. Over het weer. Het nieuws. Familie. Werk of noem het maar op. Hoe komt het dat Nederlanders zoveel klagen? En hoe kunnen we voorkomen dat klagen zorgt voor negativiteit en een slecht gevoel? Zowel op je werk als privé?
Slapen is sexy én kun je leren. Althans, volgens Jolanda Herngreen. Jolanda is slaapcoach en heeft het programma 'Doorbreek slapeloosheid snel en blijvend' ontwikkeld. Hiermee helpt ze particulieren en medewerkers van bedrijven om beter te slapen. Met als resultaat een betere gezondheid en meer energie voor werk en privé.
Vorige week sprak ik een dame die op zoek was naar een geschikte coach. Ze vertelde dat ze eerder een sessie had bij een coach, maar dat ze zich niet goed voelde bij de werkwijze van deze coach. De desbetreffende coach was van mening dat je eerst allerlei trauma's uit het verleden moet oplossen. Iets waar ze helemaal niet op zat te wachten. 1,5 uur later voelde ze zich ellendiger dan voordat ze bij de coach binnenstapte.
Overspoeld worden door mails, onduidelijke mails, lange mails, druk om snel te reageren. E-mail kan een hoop stress opleveren. Vooral op je werk. In deze radiouitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik samen metArno Maas over e-mailstress op het werk en geven we tips om deze stresste verminderen. Klik hier om het blog te lezen overe-mailstress op het werk.