Deze week had ik een overleg bij ProRail voor een presentatie over e-mailstress. Een overleg is nodig om precies te weten wat een bedrijf qua inhoud wil en wat het resultaat van een presentatie moet zijn. Zo kan ik mijn kennis en expertise als psycholoog en trainer op de juiste manier inzetten.
Vandaag las ik een interessant artikel. De helft van vakantiegangers heeft tijdens vakantie contact met zijn werk. Wetenschappelijk onderbouwd of niet. Ik vind het een opmerkelijk resultaat. Wat drijft mensen om tijdens hun vakantie via de mail of telefonisch contact te houden met zijn werk? En, word je daar nou echt blij van?
Als nationaal Bodybalance-trainer bij Les Mills gaat mijn rol verder dan het presenteren van een nieuwe release of rolmodel zijn op het podium. Een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamhedenis het geven van opleidingen. Tijdens een Bodybalance-opleiding worden deelnemers opgeleid tot Bodybalance-instructeur.
'Mijn contract is niet verlengd. Ik voel me totaal niet mentaal fit. Heb je misschien een tip om goed hiermee om te gaan?' Na afloop van een presentatie bij bedrijf X over mentale fitheid en het waarborgen van een goede werk-privébalans, stelde een van de deelnemers mij persoonlijk deze vraag. Het is een situatie waar meer werknemers mee te maken krijgen. En een situatie waar iedereen anders mee omgaat.
Je moet er maar tegen kunnen. Continu in het nieuws staan en gespeculeer of je wel of niet zwanger bent. Jennifer Aniston is het spuugzat en heeft in een blog laten weten klaar te zijn met het beeld dat vrouwen pas compleet en gelukkig zijn op het moment dat ze getrouwd zijn en kinderen hebben. De sociale druk op kinderloze vrouwen is hoog. En daarover werd ik vorige week gebeld door RTL nieuws. Een redacteur wilde graag mijn mening hierover horen.
Veranderen is lastig. Helemaal als je gewend bent om alleen te zijn. Bijna 8 jaar was ik single en woonde ik alleen. Ik was vooral bezig met mijn werk, deed leuke dingen met vriendinnen en had zo nu en dan een date. Serieus relatiemateriaal zat er niet tussen, totdat deze man eind vorig jaar in mijn leven verscheen.
Blijf gewoon jezelf. Of, zorg ervoor dat je authentiek bent. Misschien is het weleens tegen je gezegd of zeg je het weleens tegen iemand anders. Maar wat betekent dat eigenlijk: authentiek of jezelf zijn? Hoe kom je erachter wie je dan precies bent? En welke tips kan ik op dit gebied geven? Samen met Arno Maas onderzoek ik het onderwerp authenticiteit en jezelf zijn.
Hoe ziet het leven er op een hospice uit?En hoevoelt het om zorg te verlenen aan mensen die oog in oog staan met de dood? In deze uitzending spreek ik twee medewerkers van hospice de Populier in Bakel over hun dagelijkse werkzaamheden. Is er veel verdriet op een hospice? En wat drijft deze medewerkers om dagelijks met doodzieke mensente werken? Marjolein Plessen: "De meeste gasten zeggen: had ik maar eerder van het bestaan van een hospice geweten, dan had ik langer van het leven kunnen genieten."
In deze aflevering praat ik met diëtiste Netty van Kaathoven. Wat werkt wel op gebied van afvallen en wat niet? Netty: "Er is zoveel informatie te vinden op internet. Ik merk dat mensen de weg kwijt zijn." Ook geeft Netty een paar praktische tips waar iedereen mee uit de voeten kan.
Moeheid kan ontzettend vervelend zijn en beïnvloedt je hele dag. Op je werk functioneer je minder goed en thuis beland je makkelijk uitgeput op de bank of zelfs in bed. Wat kunnen redenen zijn van je moeheid? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij je minder moe voelt?
Goede communicatie is een vak apart. Doe je dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan zoals misverstanden, irritaties, en misschien wel boosheid of ruzie. Zowel op werkgebied als privé. Welke tips kan ik gevenzodat jij duidelijk je boodschap overbrengt?
In deze aflevering van Mentaal Fit en Gezondpraat ik met de Syrische vluchteling Ahmed. In 2014 vluchtte hij vanuit Syrië naar Nederland. Samen met zijn vrouw en 3 kinderen woont Ahmed in Gemert en geeft hij een kijkje in zijn leven als vluchteling. "Vluchtelingen zijn mensen en kiezen er niet voor om vluchteling te zijn. Ik had samen met mijn gezin een goed leven in Syrië. Ik had een goede baan, verdiende veel geld en was gelukkig. Nu voel ik me als een 16-jarige jongen die niet weet wat hij met zijntoekomst wil."
Druk in zijn brein. Zo omschrijft de 36-jarige Syrische vluchteling Ahmed zijn huidige mentale gezondheid. Gek is het niet. Elk moment van de dag denkt hij aan Syrië, zijn goede leven dat hij moest achterlaten en de toekomst met zijn vrouw en 3 kinderen.
Tijdens een module die ik verzorgde voor NCOI aan hbo-studenten psychologie werd gaandewegduidelijk dat ik best wat verschillende banen heb gehad (en nog steeds uiteenlopend werk verricht). 'Jeetje, reageerde een van de studenten. Wat doe jij veel verschillende dingen zeg! Weet je eigenlijk wel wat je wilt?' Waarna een andere student reageerde met: 'Tuurlijk wel, ze is gewoon veelzijdig!'
Hoe minder spullen, hoe meer ruimte. Het klinkt zo logisch en makkelijk. Toch is opruimen voor veel mensen niet zo eenvoudig. Waarom houden we krampachtig vast aan al die spullen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we opgeruimd en georganiseerd door het leven gaan?
Geld maakt niet gelukkig. Of toch wel? Want wie wil er nou niet de nieuwste Iphone of Samsung, een dikke BWM of een kast van een huis? Samen met Arno Maas praat ik in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond over materialisme. Zijn we in Nederland niet strontverwend? En hoe kunnen we in deze maatschappij goed leren omgaan met alle druk om maar meer en meer te hebben?