In deze maanden waarin de dagen korter zijn, het weer niet altijd vrolijk stemt en de kou ervoor zorgt dat je liever thuis blijft dan erop uit gaat, zijn er mensen die minder lekker in hun vel zitten. Ook zijn er mensen die de feestdagen helemaal niet zo leuk vinden en zich juist enorm eenzaam voelen. Wat kun je doen om jouw stemming te verbeteren? Met muziek van Puff Daddy & Faith Evans, Bruce Springsteen, Gwen Stefanie, Prince & Madonna. (Niet schrikken van mijn stem, aan het begin ben ik erg hees ;-))
"Ik heb het overlegd met mijn man en hij is er stellig in. Hij wil niet dat ik het doe." "En jij? Wat zou jij zelf willen?", vroeg ik. "Ik zou het wel leuk vinden om in je radioprogramma te komen, maar helaas. Mijn man wil het echt niet hebben."
Het is een van de meest bezongen onderwerpen: romantische liefde. Liefde kan geweldig zijn. Als je verliefd bent dan loop je op wolken, zit je bomvol energie en kan je de hele wereld aan. Daarom is het ook zo zuur als de liefde van je leven je aan de kant zet of als jouw grenzeloze liefde niet wordt beantwoord.
In deze aflevering van Mentaal Fit en Gezond ga ik het hebben over liefdesverdriet. Wat is liefdesverdriet eigenlijk? In welke situaties kun je allemaal liefdesverdriet hebben? Kun je liefdesverdriet hebben als je single bent? En hoe zorg je ervoor dat je op een mentaal fitte manier met liefdesverdriet omgaat?
Inclusief muziek van R. Kelly, Toni Braxton, Anastacia, Adèle, De Dijk feat. Thomas Acda en Anouk.
De perfecte baan? Een strak lijf? Veel mooie spullen? Wat maakt een mens nou écht gelukkig? Lees deze acht tips en krijg een positieve, mentale boost!
Vallen in een zwart gat. Achter de geraniums wegkwijnen. Het gepensioneerde mannensyndroom. Is dat het lot van de gemiddelde 65-plusser? In deze uitzending van Mentaal Fit & Gezond praat ik met Arno Maas, gepensioneerd beroepsmilitair en allesdoener bij de lokale omroep. Wat verstaat Arno onder mentaal fit zijn? Wat doet hij om mentaal fit te blijven? Wat voor tips kan hij geven aan mensen die met pensioen gaan? Met muziek van o.a. Womack en Womack, Ed Sheeran, James Blunt, Miss Montreal, Michael Jackson en The Spice Girls.
Druk zijn is hip. Moe zijn hoort erbij. Overspannenheid en burn-out, dat is zwak. Waar gaat het mis in ons hoofd? Deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond staat in het teken van overspannenheid en burn-out. Wat zijn de verschillen? Hoe herken je de signalen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je stress, overspannenheid en burn-out de baas blijft?
Een burn-out loop je niet alleen op in je werk. Ook privé speelt een rol bij het doven van je vuur. Maar wellicht dat burn-out ook iets positiefs is? Nieuwsgierig? Luister naar de uitzending. Inclusief muziek van o.a. U2, INXS, Sam Smith, Anouk en The Script.
Het is dodelijk vermoeiend. Continu twijfelen aan je relatie en je afvragen of jouw partner wel de ware is. Wat kun je het beste doen? De relatie verbreken of bij je partner blijven?
Welke vrouw, en tegenwoordig ook man, heeft niet aan de lijn gedaan? De diëten, pillen, shakes, thee, boeken, apps en vooral personal trainers zijn niet aan te slepen. Iedereen is op zoek naar het wondermiddel. Hoe kan een mentaal fitte geest helpen bij afvallen? Wat betekent dat eigenlijk? Mentaal fit zijn tijdens je afvalpoging? Hoe ga je om met moeilijke, sociale situaties? En bestaat het ideale dieet eigenlijk wel?
Werkstress. Het komt voor in alle vormen en maten. En ook ik heb mijn portie werkstress gehad. Inclusief moordneigingen. En daarvoor gaan we terug in de tijd. De tijd dat ik als hoofd- en eindredacteur bij een tijdschrift werkte.
In deze eerste uitzending ga ik dieper in op het begrip mentaal fit zijn. Wat is mentale fitheid? En hoe mentaal fit ben jij? Informatie en tips worden afgewisseld met muziek van o.a. Pharrel Williams, Prince, Waylon, Kane & Tiësto en Tina Turner.
Liefdesverdriet doet verschrikkelijk veel pijn. Als de liefde van je leven je ook nog eens dumpt voor een 'beter' exemplaar, dan breekt je hart letterlijk in tweeën.
'Ik heb een idee. Waarom maak je niet je eigen radioprogramma?' Net voordat ik in de radio-uitzending kwam van Inge Dümpel om geïnterviewd te worden over mijn leven als Indische vrouw, verraste Inge me 19 mei jl. met deze woorden. Van top tot teen kon ik het antwoord voelen. Een golf van positieve energie overspoelde me. Ik had geen enkele twijfel. 'Ja, dat wil ik!', riep ik dolenthousiast.
'Ik hoor al jaren hetzelfde van mensen om me heen. Dat ze het druk hebben en dat ze moe zijn. Ik snap niet waarom ze er niks aan doen.' Vanochtend na de yogales bij Achmea Oss sprak ik met enkele dames over van alles en nog wat. Daar rolde ook deze interessante vraag uit. Want inderdaad. Waarom doen mensen niks als ze signalen van hun lijf krijgen dat er iets aan de hand is?
'Je bent moe hè?', vraagt m'n vriendin terwijl ze haar tas inpakt, klaar om weg te gaan. 'Nee, hoor', zeg ik enigszins verrast. 'Valt mee. Maaruh, ga je naar huis?' Vriendin: 'Ja, ik dacht je bent moe, dus is het misschien beter dat ik ga?' Ik: 'O, dat zou ik jammer vinden. Ik vind het wel gezellig!'
'Het gaat niet goed met Pepper. We moeten haar laten inslapen.' Toen mijn ex-partner me belde en ik deze woorden te horen kreeg brak m'n hart. Al jaren woont Pepper niet meer bij me, maar ze was mijn kindje. Mijn dochter. Mijn liefste hond waar ik voor mijn gevoel jaren geleden ook al afscheid van heb moeten nemen.
Drie maanden nadat mijn heup uit de kom lag. Als ik terugkijk is het een wonder hoe ik er nu bijzit. Ik kan fysiek alles wat ik wil doen. Lesgeven, lessen volgen. Voorzichtig ben ik nog wel. Ik voel nog een lichte tinteling aan de binnenkant van mijn been. Maar als ik medici mag geloven, dan ben ik er ongelooflijk goed vanaf gekomen.