Werkstress. Het komt voor in alle vormen en maten. En ook ik heb mijn portie werkstress gehad. Inclusief moordneigingen. En daarvoor gaan we terug in de tijd. De tijd dat ik als hoofd- en eindredacteur bij een tijdschrift werkte.
In deze eerste uitzending ga ik dieper in op het begrip mentaal fit zijn. Wat is mentale fitheid? En hoe mentaal fit ben jij? Informatie en tips worden afgewisseld met muziek van o.a. Pharrel Williams, Prince, Waylon, Kane & Tiësto en Tina Turner.
Liefdesverdriet doet verschrikkelijk veel pijn. Als de liefde van je leven je ook nog eens dumpt voor een 'beter' exemplaar, dan breekt je hart letterlijk in tweeën.
'Ik heb een idee. Waarom maak je niet je eigen radioprogramma?' Net voordat ik in de radio-uitzending kwam van Inge Dümpel om geïnterviewd te worden over mijn leven als Indische vrouw, verraste Inge me 19 mei jl. met deze woorden. Van top tot teen kon ik het antwoord voelen. Een golf van positieve energie overspoelde me. Ik had geen enkele twijfel. 'Ja, dat wil ik!', riep ik dolenthousiast.
'Ik hoor al jaren hetzelfde van mensen om me heen. Dat ze het druk hebben en dat ze moe zijn. Ik snap niet waarom ze er niks aan doen.' Vanochtend na de yogales bij Achmea Oss sprak ik met enkele dames over van alles en nog wat. Daar rolde ook deze interessante vraag uit. Want inderdaad. Waarom doen mensen niks als ze signalen van hun lijf krijgen dat er iets aan de hand is?
'Je bent moe hè?', vraagt m'n vriendin terwijl ze haar tas inpakt, klaar om weg te gaan. 'Nee, hoor', zeg ik enigszins verrast. 'Valt mee. Maaruh, ga je naar huis?' Vriendin: 'Ja, ik dacht je bent moe, dus is het misschien beter dat ik ga?' Ik: 'O, dat zou ik jammer vinden. Ik vind het wel gezellig!'
'Het gaat niet goed met Pepper. We moeten haar laten inslapen.' Toen mijn ex-partner me belde en ik deze woorden te horen kreeg brak m'n hart. Al jaren woont Pepper niet meer bij me, maar ze was mijn kindje. Mijn dochter. Mijn liefste hond waar ik voor mijn gevoel jaren geleden ook al afscheid van heb moeten nemen.
Drie maanden nadat mijn heup uit de kom lag. Als ik terugkijk is het een wonder hoe ik er nu bijzit. Ik kan fysiek alles wat ik wil doen. Lesgeven, lessen volgen. Voorzichtig ben ik nog wel. Ik voel nog een lichte tinteling aan de binnenkant van mijn been. Maar als ik medici mag geloven, dan ben ik er ongelooflijk goed vanaf gekomen.
"Ik hoor vaak dat ik rustig overkom. Maar ondertussen is het enorm druk in mijn hoofd. Soms word ik gek van mijn eigen gedachten." Zo geeft een cliënt eerlijk toe. Ik kom ze vaker tegen in mijn dagelijkse werk. Mensen die voor de buitenwereld heel rustig overkomen, maar ondertussen chaos voelen in hun hoofd.
"Ken je dat niet? Je maakt keuzes, je doet dingen, en op een dag word je wakker en dan denk je. Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Is dit het leven wat ik wilde?" Het is zuur. Beseffen dat je niet het leven leidt dat je gelukkig maakt. Mijn cliënte baalde duidelijk van haar leven. En zo ken ik meer mensen die ongelukkig zijn. Ze hebben het gevoel dat ze vastgeketend zitten in hun eigen leven.
"Hoe zit het eigenlijk met de genen? En mensen die zeggen dat ze altijd zo zijn geweest?" Deze vraag kreeg ik afgelopen donderdag tijdens een workshop die ik gaf aan vrijwilligers bij stichting Vivaan.
"Volgens mij kun jij nog wel uren doorpraten." De technicus van Omroep Centraal wond er geen doekjes om. Na de uitzending Van de Padihalmen tot de Molens met Inge Dümpel werd ik er vriendelijk op gewezen dat ik kan lullen als Brugman.
2 weken en 3 dagen verder. Ik ben geen dieseltje meer dat langzaam op gang moet komen zodra ik opsta. Ik kan (bijna) weer normaal traplopen. Ik heb autogereden. En ik ben samen met een fysiotherapeut mijn besturingssysteem aan het resetten.
Een week en 2 dagen later. Het lijkt weken terug dat ik in het ziekenhuis belandde omdat mijn heup uit de kom lag. Wat een helse pijn had ik. Die pijn kan ik me nu nauwelijks meer herinneren. De rust is teruggekeerd.
Daar lag ik dan. Volledig overgeleverd aan de zorg van medici en verpleegkundigen. Ik dacht dat ik alleen de afdeling spoedeisende hulp zou bezoeken. Niet dus. Noodgedwongen moest ik afgelopen zondag in het ziekenhuis blijven.
"Daar zitten we dan. Als twee zielenpietjes op eerste kerstdag zonder vent!" Lachend maakten ik en mijn vriendin er grapjes over. Kerst is niet onze meest favoriete periode en ik vermoed dat we niet de enige zijn. De nadruk op het familieleven, het perfecte plaatje van huisje boompje beestje, inclusief open haard, gelach, veel eten en perfectie staat in schril contract met ons dagelijks bestaan.