Een file naar het strand. Nummer 11 zijn bij de kassa. Een vriendin die niet snel genoeg reageert op mijn berichten. Moeheid voelen terwijl ik niet moe wil zijn. Als ik gefrustreerd ben, dan is dat meestal omdat ik de situatie waarin ik zit niet accepteer. Inmiddels is de frustratie veel minder. Ik besef nu dat ik niet op alles grip heb en hoef te hebben.
Hoe gaat het met je? 'Nou goed.' 'Ja, lekker hoor.' 'Druk.' Heb je ooit weleens gehoord: 'Ik heb een enorme kutdag.' Grote kans van niet. A. Omdat je een klotegevoel niet met iedereen wil delen. En b. Omdat het niet hip is om je slecht te voelen.
Invullen. Mensen doen dat graag en vaak. Logisch en heel menselijk. Vanuit je verleden heb je ervaringen opgebouwd waaruit je de toekomst denkt te kunnen voorspellen. Er is slechts een blik, woord of gebaar nodig om jou zekerheid te geven: ik heb gelijk.
Goed is goed genoeg. Denk je nu: prima, maar niet voor mij. Dan kamp je misschien met een obsessieve vorm van perfectionisme: je bent nooit tevreden en streeft onmogelijke, hoge doelen na.
Langzaam sluipt hij je leven binnen. Genadeloos en zonder overleg beïnvloedt hij je. Zo gepassioneerd als je bent om je leven te leiden zoals je dat leidt negeer je zijn signalen. Moeheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, besluiteloosheid, minder productiviteit, somberheid... Je neemt het allemaal voor lief want je hebt het druk. Veel te druk om bij je gezondheid stil te staan.
Diëten, afvallen, aankomen, flink veel frustratie. Veel mensen die willen afvallen belanden in een vicieuze cirkel waarbij het eindresultaat vaak teleurstellend is. Tijdens een workshop die ik gaf voor Vitalics belichtte ik een andere manier van afvallen en in het leven staan.
Laatst stond ik nietsvermoedend op een parkeerplaats te wachten totdat een dame, zo'n acht meter verderop, vanuit haar parkeerplek achteruitreed. Ze reed met zo'n enorme snelheid naar achteren dat ze tegen mijn auto botste.
De afgelopen weken had ik een missie. Een missie om op werkgebied te onthaasten zodat ik kon bijtanken. Het is gelukt. Ik voel me energieker, vrolijker en lekkerder in mijn vel.
We moeten wat af op een dag. Je moet op tijd opstaan, aankleden, douchen, ontbijten, naar je werk, rekening houden met collega's, deadlines halen, je huis opruimen, boodschappen doen, gezond eten, voor je gezin, familie en vrienden zorgen en voor ze klaarstaan, sporten of bewegen, het nieuws kijken en op tijd naar bed. Veel van dit gemoet hoort bij het dagelijkse leven, maar een hoop gemoet zorgt alleen maar voor onnodige stress.
"Hoe gaat het met je?" "Goed, alleen erg druk." Niemand kijkt op bij het horen van dit antwoord. Druk is de norm van deze maatschappij. Hoe drukker hoe beter. Druk met opdrachten, druk met werk, druk met je gezin of druk met je sociale leven. Agenda's zijn tot op de minuut volgepland. Maar hoe zinvol is het om continu zo druk te zijn?
Een weg naar meer geluk is zelfacceptatie. Voor veel mensen is dat lastig. Juist wanneer het gaat om acceptatie van negatieve eigenschappen.
'En hoeveel uur per week werk je dan?', vroeg ik nieuwsgierig aan mijn boekhouder. "Gemiddeld 50 uur denk ik', antwoordde hij. 'En vind je dat niet veel?', zei ik voorzichtig. 'Nee hoor. Dat ben ik gewend. Dat doe ik al jaren.'
'Betekent dit dat jij je altijd lekker voelt? En dat jij nergens meer tegenaan loopt?', zo vroeg een dame met wie ik sprak over mijn Mental Fitness 4U training. 'Nee natuurlijk niet', antwoordde ik. 'Dat zou niet realistisch zijn.'
Hoe serieuzer je bent, hoe serieuzer het leven wordt. Soms is dat handig en praktisch. Bijvoorbeeld als je doelen wilt bereiken. Ben je echter elke minuut van de dag bloedserieus over alles en iedereen, dan kan het leven een last op je schouders worden.
Iedereen kent ze wel. Van die dagen die je het liefste wilt overslaan. Misschien voel je het al bij het wakker worden. Een knagend gevoel dat je smeekt om verder te slapen. Een gevoel dat je niet wilt opstaan. Dat de hele wereld het even zonder jou moet doen. Geen gezeur. Geen stress. Geen deadlines. Geen verplichtingen. En zeker geen mensen om je heen die allerlei dingen van je verwachten.
De maand december betekent voor veel mensen stress. Niet alleen vanwege de donkere dagen en het sombere weer, maar misschien juist vanwege de feestdagen. Je moet verplicht cadeautjes kopen (gezellig uren in de rij staan), de perfecte gastvrouw zijn (want stel je voor dat mensen je eten niet lekker vinden), alle feestjes aflopen (anders ben je saai) en gezellig zijn met je (schoon)familie (want zo hoort het).