De person-job (mis)match: vind je jouw werk wel leuk?

30 Dec 2021
0

"Vind je je werk leuk?" Het lijkt een simpele vraag. En een vraag die snel en goed te beantwoorden is. Dat zou je tenminste denken. Toch spreek ik veel medewerkers in de spreekkamer die niet altijd een duidelijk antwoord geven. Voor mij is dat een signaal om te onderzoeken of iemand wel op de juiste (werk)plek zit. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat iemand allerlei vage fysieke en mentale klachten ontwikkelt zoals onzekerheid, somberheid, faalangst, hartkloppingen, piekergedrag, perfectionisme of onrust.

Yoga in de spreekkamer van de psycholoog

13 Jun 2021
0

"Heb je nog een tip voor me?", vroeg ik een cliënt, nadat ons traject was afgerond. "Ja, dat heb ik. Dat je yoga eerder in de behandeling introduceert. Pas toen we samen yoga gingen doen en ik op dat gebied huiswerk kreeg, voelde ik vooruitgang. Ik had nooit gedacht dat yoga in combinatie met gesprekken zoveel zou opleveren. Bedankt daarvoor!"

Psycholoog bij HumanCapitalCare: 1 jaar later

04 Nov 2020
0

Op 10 oktober 2019 trad ik officieel in dienst bij HumanCapitalCare. Inmiddels zijn we 1 jaar verder en is mijn contract verlengd. Een goed moment om terug te blikken. Kort samengevat: ik heb ontzettend veel geleerd. En wat zit ik toch goed op mijn plek!

Psycholoog bij HumanCapitalCare: hoe bevalt mijn nieuwe baan?

31 Dec 2019
2

Inmiddels werk ik ruim 2 maanden bij HumanCapitalCare.  En ik kan niet anders zeggen: ik ben blij met de stap die ik heb genomen.

Van zzp'er naar werknemer. Ik ga in loondienst!

14 Oct 2019
0

Juli 2005. De maand en het jaar waarin ik officieel als zzp'er begon. Ruim 14 jaar later besluit ik om in loondienst te gaan. Wat een enorme verandering. En wat heb ik er zin in!

Is het druk of maak je je druk? Omgaan met hoge werkdruk en werkdrukbeleving

13 Jun 2019
0

Een van mijn opdrachtgevers vertelde het volgende: 'Mijn medewerkers klagen dat het zo ontzettend druk is. Ik wil weten of het daadwerkelijk zo druk is, of dat ze zich druk maken. Want daar zit toch echt een wezenlijk verschil in.'

Blog 9. Tips voor meer geluk. Werk minder hard (en bereik meer)

22 Jun 2018
0

'Als je maar hard genoeg werkt, dan kun je bereiken wat je wilt.' 'Van hard werken is nog niemand dood gegaan.' 'Wil je wat bereiken, dan moet je er wel wat voor doen.' Dit zijn zomaar enkele uitspraken die gangbaar zijn in onze westerse maatschappij. Ze klinken logisch en aantrekkelijk. Toch begin ik steeds meer te twijfelen aan dit soort uitspraken. Want kloppen deze uitspraken wel? En nog veel belangrijker: word je er gelukkig van?

Ben jij een workaholic?

25 Apr 2018
0

'Ik vind mijn werk geweldig. Maar nu moet ik toch echt wat veranderen. Laatst zat ik bij de dokter vanwege benauwdheidsklachten en duizeligheid. Ook hij waarschuwde me. Ik kan zo niet doorgaan. Gemiddeld werk ik zo'n 80 uur in de week. Als ik wel zo doorga dan haal ik de 50 niet.'

Werk, gebroken nachten en de mama-rol. 4,5 maand later.

03 Apr 2018
0

Verkleinwoordjes gebruiken. Liedjes zingen. Praten in de derde persoon (Mama komt er zo aan!) Ik had niet gedacht dat ik dat ooit zou doen. En toch doe ik het. Alsof een totaal ander mens mij heeft overgenomen.

Blog 7: Tips voor meer geluk. Doe minder en neem rust (juist als je het druk hebt).

29 Jan 2018
0

Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk nastreven verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn praktijkervaring en kennis als psycholoog, trainer en coach. Blog 7 gaat over onze maatschappij. Druk zijn is hip. Maar zorgt dat wel voor meer geluk?

Succesvol maar ongelukkig. Tips voor meer geluk

26 Apr 2017
0

Vorige week bekeek ik de documentaire The minimalists en keek ik wat rond op nieuwssites. Ik kan niet anders zeggen dan het volgende. Een hoop succesvolle mensen in het westen zijn de weg kwijt en ongelukkig. We zijn geobsedeerd door imago, spullen, status, social media en het vervullen van al onze (materialistische) dromen. Tegelijkertijd worden we verscheurd door twijfel, keuzestress, ontevredenheid en een innerlijke leegte.

Burn-out

26 Apr 2017
0

Burn-out of burn-outverschijnselen. 1 op de 7 werknemers zou er last van hebben. Concreet zou dit neerkomen op maar liefst 1 miljoen Nederlanders. Maar wat is een burn-out nou eigenlijk precies? Hoe herken je een burn-out? Is burn-out altijd werkgerelateerd? En als je opgebrand bent, hoe kun je ervoor zorgen dat je goed herstelt?

Omgaan met moeilijke collega's

08 Dec 2016
0

Misschien halen ze het bloed onder je nagels vandaan, heb je er slapeloze nachten van of verpesten ze je zin om maandagochtend naar je werk te gaan. Ik heb het over moeilijke collega's. Zet een groep verschillende mensen bij elkaar en grote kans dat het niet altijd even soepel verloopt. Vooral op je werk. Wat speelt er allemaal op dit gebied? En, hoe kun je het beste omgaan met moeilijke en lastige collega's?

E-mailstress op het werk

09 Sep 2016
0

Deze week had ik een overleg bij ProRail voor een presentatie over e-mailstress. Een overleg is nodig om precies te weten wat een bedrijf qua inhoud wil en wat het resultaat van een presentatie moet zijn. Zo kan ik mijn kennis en expertise als psycholoog en trainer op de juiste manier inzetten.

Contact houden met je werk tijdens vakantie. Hoe gezond is dat?

25 Aug 2016
0

Vandaag las ik een interessant artikel. De helft van vakantiegangers heeft tijdens vakantie contact met zijn werk. Wetenschappelijk onderbouwd of niet. Ik vind het een opmerkelijk resultaat. Wat drijft mensen om tijdens hun vakantie via de mail of telefonisch contact te houden met zijn werk? En, word je daar nou echt blij van?

Contract niet verlengd: wat nu?

27 Jul 2016
0

'Mijn contract is niet verlengd. Ik voel me totaal niet mentaal fit. Heb je misschien een tip om goed hiermee om te gaan?' Na afloop van een presentatie bij bedrijf X over mentale fitheid en het waarborgen van een goede werk-privébalans, stelde een van de deelnemers mij persoonlijk deze vraag. Het is een situatie waar meer werknemers mee te maken krijgen. En een situatie waar iedereen anders mee omgaat.