'Ga het goede gesprek aan.' Ik kom deze zin regelmatig tegen als tip om bijvoorbeeld stressfactoren bespreekbaar te maken. Leuk zo'n tip, en zeker nuttig. Tegelijkertijd vind ik de tip vaag. Want, hoe doe je dat, het goede gesprek aangaan? Juist als manager? In dit artikel geef ik 10 tips gericht op managers en leidinggevenden om stressfactoren op tijd te signaleren en de kansen op een goed gesprek te vergroten. De nadruk ligt hierbij op het creëren van een veilige omgeving en een mensgerichte benadering.
Hoe gaat het met je? En met je business? Heb je al klanten? Of: je bent zelfstandige? Wat doe je dan precies? En heb je het druk? Elke keer als ik met iemand praat komen deze vragen ter sprake. De ene keer vind ik het prima om deze vragen te beantwoorden, de andere keer niet. Wanneer ik het niet prima vind, dan voel ik weerstand en irritatie. In dit blog vertel ik waarom.
Door de jaren heen heb ik 6 richtlijnen voor een optimale mentale gezondheid vastgesteld. 1. Ken jezelf. 2. Heel jezelf. 3. Zorg (fysiek) voor jezelf. 4. Accepteer jezelf. 5. Verbind jezelf. En 6. Versterk jezelf. In deel 1 maakte je kennis met de eerste 3 pijlers. In dit blog lees je meer over pijlers 4 tot en met 6.
Voordat ik naar pijlers 4 tot en met 6 ga wil ik nogmaals vertellen waarom ik deze pijlers heb vastgesteld. De WHY.
Al sinds mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door mentale gezondheid en mentale fitheid. Als psycholoog heb ik misschien wel een paar duizend mensen een training, presentatie of masterclass gegeven, gecoacht, begeleid en behandeld. Steeds heb ik mijn inzichten bijgeschaafd. Op dit moment heb ik 6 pijlers vastgesteld voor een optimale mentale fitheid. Want je goed voelen, daar heb je voor een groot deel zelf invloed op! In dit blog maak je kennis met de 3 eerste pijlers.
De afgelopen periode ben ik meer dan normaal geïnteresseerd in het onderwerp geld. Waarom? Omdat de kosten in Nederland voor veel mensen zijn gestegen, er meer mensen zijn met geldproblemen en omdat het een trend is om meer overvloed en dus meer geld te manifesteren. Maar maakt (meer) geld wel zo gelukkig?
Kunnen we ook te ver gaan bij het optimaliseren van mentale gezondheid of het streven naar geluk? Ik denk van wel. Als je altijd streeft naar geluk voor jezelf en voor je kinderen, als je krampachtig pijn en teleurstellingen wilt voorkomen, dan bouw je geen weerstand of veerkracht op. En veerkracht opbouwen, dat start al op jonge leeftijd.
Wat is zelfbeeld? Is het aangeboren of aangeleerd? Hoe heeft het zelfbeeld invloed op gedrag? En hoe kun je jouw zelfbeeld optimaliseren? Interessante vragen waar ik graag in dit blog dieper op inga.
"Je bent wel heel eerlijk en open in je blogs. Ben je niet bang dat dit tegen je gebruikt gaat worden?" Deze vraag werd mij onlangs gesteld. Een terechte vraag. En een vraag die me zeker heeft beziggehouden. Ik besloot al snel. Nee. Ik wil gewoon eerlijk zijn en me kwetsbaar durven opstellen. Ook al loop ik daardoor opdrachten mis. En daar heb ik vijf verschillende redenen voor.
Ik ben ze vaak genoeg in de spreekkamer tegengekomen. Mensen die vooral erg goed voor anderen kunnen zorgen, maar niet voor zichzelf. Met als gevolg stress, onrust of burn-out gerelateerde klachten. Zichzelf overbelasten doen mensen natuurlijk niet expres. Het sluipt erin. Vanwege een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Extra werk dat gedaan moet worden. Of een druk gezin waarvoor gezorgd moet worden. Goed voor jezelf zorgen is dan extra belangrijk. Maar waarom is dat zo moeilijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je niet ziek wordt door je werk, gezin, vrienden of andere verplichtingen?
Ik kan me het gesprek met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau nog goed herinneren. Emily was 2 jaar, nog een peuter. Volgens de jeugdverpleegkundige kon Emily nog niet goed genoeg met 2 woorden praten. Ik kreeg als advies: "Misschien kunt u wat vaker een boekje met haar lezen? Dat is goed voor haar ontwikkeling." Ik was lichtelijk geïrriteerd. De prestatiemaatschappij begint tegenwoordig steeds vroeger.
"Geld verdienen is het probleem niet. Maar ik zou zo graag meer werkplezier willen ervaren. Ik wil antwoord hebben op de vraag welke opdrachten mij echt gelukkig maken. Waarom lukt dat niet?" Deze vraag kreeg ik onlangs van een zelfstandig ondernemer die geïnteresseerd was in een coachingstraject. Een simpel antwoord is er niet. Er zijn talloze redenen waarom mensen niet goed weten wat bij ze past. Grote vraag is vooral: hoe kom je er wél achter?
Al als een klein meisje vroeg ik me af wat ik op deze wereld deed. Ik keek om me heen en voelde me anders. Alleen. Onbegrepen. Enigszins somber. Toen ik tiener werd, was dat niet anders. Ik probeerde van alles en nog wat om mezelf gelukkig te maken. Daarbij luisterde ik vooral naar mijn ouders, mijn klasgenoten, vriendinnen en andere mensen om mij heen. Het recept voor geluk dacht ik te vinden in goed leren, hoge cijfers halen, studeren, uitgaan, een leuke vriend vinden en uiteindelijk een droombaan vinden.
Laatst gaf iemand mij feedback. "Ik resoneerde niet met jouw laatste blog. Je vertelde dat je ons mee zou nemen in jouw eigen proces, maar eigenlijk gaf je tips. Ik zou liever meer over jouw persoonlijke zoektocht willen lezen."
Sinds 1 november werk ik niet meer als psycholoog bij HumanCapitalCare. De komende periode neem jullie graag mee tijdens mijn eigen zoektocht naar een nieuwe werkuitdaging. Stap 1 is ontdekken wat ik wil. Hierbij is het vooral belangrijk om te ontdekken wat mij plezier geeft en waar ik echt blij van word. Voor mij (en voor veel mensen met mij) is dat niet altijd even eenvoudig. Niks om voor te schamen. Want waar je werkplezier van krijgt kan variëren naarmate je ouder wordt. Daarnaast krijgen we tijdens het leven te maken met verschillende factoren die jouw diepste werkverlangens kunnen vertroebelen. Wat zijn deze factoren?
Niet lekker in je vel zitten. Negatieve gedachten. Piekeren. Somber zijn. Faalangstig zijn. Burn-out gerelateerde klachten. Al eerder schreef ik 2 blogs over klachten die kunnen ontstaan op het moment dat er een mismatch is tussen jou als persoon en jouw baan. Maar hoe kom je erachter dat jouw baan geen match (meer) is? En welke vragen kun je jezelf dan stellen? In dit blog zal ik hier verder op ingaan.
Huisarts, praktijkondersteuner, cardioloog, MDL-arts, acupuncturist, logopedist, haptonoom, osteopaat. Voordat Sam bij mij terechtkwam had hij al vele hulpverleners en therapeuten bezocht. En nu kwam hij bij mij: "De experts zeggen dat er geen medische oorzaak is voor mijn klachten. Ze denken dat het stress is. Daarom zit ik nu hier."