10 tips om personeel weg te jagen en ziek te maken

06 Sep 2023
0

Huh. Wat zeg je nou? Klopt de titel wel? 
 
Zeker wel! Hieronder vind je 10 tips om personeel weg te jagen, te demotiveren, of zelfs in de ziektewet te krijgen. Gewoon voor de grap. Omdat het gemakkelijker te begrijpen is wat leidinggevenden dan WEL kunnen doen om medewerkers te motiveren en tevreden te houden. Ben je er klaar voor? 

Happy de peppie, niks mis mee toch?

31 Aug 2023
0

Speel jij nog op het werk? Of is het bloedserieuze business?

27 Aug 2023
0

'Mama, ik wil met jou spelen.'

'Ik ben nog even bezig met werken. Als ik klaar ben kom ik spelen.'

'Maar mama, ik wil ook werken!'

'Uh. Je bent 5 jaar. Je hoeft nog niet te werken.'

'Maar mama. Bij ons op school is werken spelen.'

Ga ik toch coachtrajecten aanbieden?

12 Aug 2023
0

'Hoi Louise, hoe gaat het met jou? Kun je me terugbellen? Ik heb behoefte aan coaching en ik hoop dat jij hiervoor openstaat en er tijd voor hebt.'

Toen ik dit bericht kreeg ervaarde ik dubbele gevoelens. Enerzijds vond ik het fijn dat deze dame mij voor een coachtraject wilde inschakelen. Natuurlijk wilde ik graag helpen, ook omdat ik deze dame ken en ik weet dat ze een hele fijne dame is om mee samen te werken. Anderzijds voelde ik weerstand. 

10 tips voor managers om het goede gesprek aan te gaan

24 Jul 2023
0

'Ga het goede gesprek aan.' Ik kom deze zin regelmatig tegen als tip om bijvoorbeeld stressfactoren bespreekbaar te maken. Leuk zo'n tip, en zeker nuttig. Tegelijkertijd vind ik de tip vaag. Want, hoe doe je dat, het goede gesprek aangaan? Juist als manager? In dit artikel geef ik 10 tips gericht op managers en leidinggevenden om stressfactoren op tijd te signaleren en de kansen op een goed gesprek te vergroten. De nadruk ligt hierbij op het creëren van een veilige omgeving en een mensgerichte benadering. 

De maatschappelijke druk op startende ondernemers

22 Jun 2023
0

Hoe gaat het met je? En met je business? Heb je al klanten? Of: je bent zelfstandige? Wat doe je dan precies? En heb je het druk? Elke keer als ik met iemand praat komen deze vragen ter sprake. De ene keer vind ik het prima om deze vragen te beantwoorden, de andere keer niet. Wanneer ik het niet prima vind, dan voel ik weerstand en irritatie. In dit blog vertel ik waarom.

6 pijlers om jouw mentale gezondheid te optimaliseren (deel 2)

19 Jun 2023
0

Door de jaren heen heb ik 6 richtlijnen voor een optimale mentale gezondheid vastgesteld. 1. Ken jezelf. 2. Heel jezelf. 3. Zorg (fysiek) voor jezelf. 4. Accepteer jezelf. 5. Verbind jezelf. En 6. Versterk jezelf. In deel 1 maakte je kennis met de eerste 3 pijlers. In dit blog lees je meer over pijlers 4 tot en met 6.

Voordat ik naar pijlers 4 tot en met 6 ga wil ik nogmaals vertellen waarom ik deze pijlers heb vastgesteld. De WHY.

6 pijlers om jouw mentale gezondheid te optimaliseren

15 May 2023
0

Al sinds mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door mentale gezondheid en mentale fitheid. Als psycholoog heb ik misschien wel een paar duizend mensen een training, presentatie of masterclass gegeven, gecoacht, begeleid en behandeld. Steeds heb ik mijn inzichten bijgeschaafd. Op dit moment heb ik 6 pijlers vastgesteld voor een optimale mentale fitheid. Want je goed voelen, daar heb je voor een groot deel zelf invloed op! In dit blog maak je kennis met de 3 eerste pijlers.

Mentale gezondheid en geld. Maakt geld gelukkig?

09 May 2023
0

De afgelopen periode ben ik meer dan normaal geïnteresseerd in het onderwerp geld. Waarom? Omdat de kosten in Nederland voor veel mensen zijn gestegen, er meer mensen zijn met geldproblemen en omdat het een trend is om meer overvloed en dus meer geld te manifesteren. Maar maakt (meer) geld wel zo gelukkig?

Ouders, mentale gezondheid en de pampermaatschappij

01 May 2023
0

Kunnen we ook te ver gaan bij het optimaliseren van mentale gezondheid of het streven naar geluk? Ik denk van wel. Als je altijd streeft naar geluk voor jezelf en voor je kinderen, als je krampachtig pijn en teleurstellingen wilt voorkomen, dan bouw je geen weerstand of veerkracht op. En veerkracht opbouwen, dat start al op jonge leeftijd.

De invloed van zelfbeeld op mentale gezondheid

23 Apr 2023
0

Wat is zelfbeeld? Is het aangeboren of aangeleerd? Hoe heeft het zelfbeeld invloed op gedrag? En hoe kun je jouw zelfbeeld optimaliseren? Interessante vragen waar ik graag in dit blog dieper op inga.

Jezelf kwetsbaar opstellen als ondernemer, is dat wel slim?

18 Apr 2023
0

"Je bent wel heel eerlijk en open in je blogs. Ben je niet bang dat dit tegen je gebruikt gaat worden?" Deze vraag werd mij onlangs gesteld. Een terechte vraag. En een vraag die me zeker heeft beziggehouden. Ik besloot al snel. Nee. Ik wil gewoon eerlijk zijn en me kwetsbaar durven opstellen. Ook al loop ik daardoor opdrachten mis. En daar heb ik vijf verschillende redenen voor. 

Goed voor jezelf zorgen. Waarom is dat zo moeilijk? (met burn-out als gevaar)

06 Apr 2023
0

Ik ben ze vaak genoeg in de spreekkamer tegengekomen. Mensen die vooral erg goed voor anderen kunnen zorgen, maar niet voor zichzelf. Met als gevolg stress, onrust of burn-out gerelateerde klachten. Zichzelf overbelasten doen mensen natuurlijk niet expres. Het sluipt erin. Vanwege een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Extra werk dat gedaan moet worden. Of een druk gezin waarvoor gezorgd moet worden. Goed voor jezelf zorgen is dan extra belangrijk. Maar waarom is dat zo moeilijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je niet ziek wordt door je werk, gezin, vrienden of andere verplichtingen?

Hoge verwachtingen en de prestatiemaatschappij

05 Apr 2023
0

Ik kan me het gesprek met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau nog goed herinneren. Emily was 2 jaar, nog een peuter. Volgens de jeugdverpleegkundige kon Emily nog niet goed genoeg met 2 woorden praten. Ik kreeg als advies: "Misschien kunt u wat vaker een boekje met haar lezen? Dat is goed voor haar ontwikkeling." Ik was lichtelijk geïrriteerd. De prestatiemaatschappij begint tegenwoordig steeds vroeger.

“Ik weet nog steeds niet wat ik wil op werkgebied. Waarom lukt het me niet om antwoord hierop te krijgen?”

06 Mar 2023
0

"Geld verdienen is het probleem niet. Maar ik zou zo graag meer werkplezier willen ervaren. Ik wil antwoord hebben op de vraag welke opdrachten mij echt gelukkig maken. Waarom lukt dat niet?" Deze vraag kreeg ik onlangs van een zelfstandig ondernemer die geïnteresseerd was in een coachingstraject. Een simpel antwoord is er niet. Er zijn talloze redenen waarom mensen niet goed weten wat bij ze past. Grote vraag is vooral: hoe kom je er wél achter?

De weg van (werk)geluk is voor iedereen anders

23 Jan 2023
0

Al als een klein meisje vroeg ik me af wat ik op deze wereld deed. Ik keek om me heen en voelde me anders. Alleen. Onbegrepen. Enigszins somber. Toen ik tiener werd, was dat niet anders. Ik probeerde van alles en nog wat om mezelf gelukkig te maken. Daarbij luisterde ik vooral naar mijn ouders, mijn klasgenoten, vriendinnen en andere mensen om mij heen. Het recept voor geluk dacht ik te vinden in goed leren, hoge cijfers halen, studeren, uitgaan, een leuke vriend vinden en uiteindelijk een droombaan vinden.